Ћирилица Latinica
14.04.2021.
Kultura

Sedmi broj časopisa "Nekazano"

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika ponovo je obradovala svoje članove i prijatelje. Naime iz štampe je izašao sedmi broj časopisa za kulturu i umjetnost „Nekazano“ sa veoma bogatim i kvalitetnim sadržajem, na 112 stranica.

Poštujući već ustaljenu tradiciju da je svaki od brojeva posvećen nekom od preminulih kulturnih stvaralaca iz Bara ili Crne Gore ovaj broj posvećen je preminuloj barskoj pjesnikinji Danici Đurović Vakušić – Dane, koja je preminula u maju prošle godine.
Erol Marunović, direktor Kulturnog centra Bar, u kratkom prilogu u ovom časopisu slikovito je predstavio Kulturni centar Bar u vremenu pandemije.

U sklopu međunarodne saradnje i razvijanja prijateljskih odnosa sa pjesnicima i kulturnim stvaraocima iz čitavog svijeta u ovom broju je predstavljeno osam pjesnika iz Crne Gore i regiona. Predstavljeni su: Anđelko Zablaćanski, Blagoje Vujisić, Dijana Uherek - Stevanović, Ibrahim Honđo, Mila Milica Prole Honđo, Predrag Stanaćev, Slavka Masoničić Vojinovići Zoran Todorović.

Specijalni “gost” časopisa ovog puta je Edvin Antonio Gaona Salinas, iz Ekvadora.

Kada je riječ o velikanima pozije u ovom broju su zastupljene pjesme Marine Cvetajeve, Vitomira Vita Nikolića i Vladislava Petkovića Disa.

U rubrici „Poezija naših dana“ predstavljeno je 158 pjesnika iz Bara, Crne Gore i čitavog svijeta, sa po jednom pjesmom, dok su se 33 prozna pisca predstavila sa po jednom kratkom pričom, esejem ili prikazom knjige.

Aforističari ne zaostaju za svojim kolegama tako da su i oni u ovom broju predstavili svoje stvaralaštvo. U ovom broju to je uradilo njih jedanaest.
U rubrici „In memoriam“ ovog puta je dat osvrt na životni put Miljurka Vukadinovića, istaknutog književnog stvaraoca, preminulog usljed kovid pandemije. Za života je pisao na srpskom i rumunskom jeziku.

Laureat je preko dvadeset nagrada za književno stvaralaštvo i sedam nagrada za prevod književnih djela, kako u Srbiji, takoi u inostranstvu. Napisao je 34 zbike pjesama, pet proznih djela, jednu knjigu aforizama, tri književne studije i priredio šest antologija.
Preveo je preko četrdeset knjiga i tri antologije. Bio je sekretar Književne omladine Srbije, lectors rpskog jezika i književnosti na Univerzitetu u Bukureštu (1990 - 2006), sekretar Udruženja književnika Srbije, urednik Tribine “Francuska 7”.

Njegova poezija i proza prevođena je na više od deset svjetskih jezika, a poezijom je prisutan u najznačajnijim antologijama u zemlji i inostranstvu. Pored članstva u UKS, bio je i dugogodišnji član Udruženja književnika Rumunije.

 „Nadamo se da će svako ko dođe do ovog broja časopisa u njemu naći mnogo toga lijepog i vrijednog pažnje. Cilj nam je da razvijamo saradnju sa što više stvaralaca i da damo priliku i onima koji tek počinju da stvaraju. U ovom broju imamo nekoliko mladih stvaraoca, srednjoškolaca. Veća saradnja je izostala zbog pandemije a i zbog činjenice što spremamo poseban, specijalan, broj namijenjen stvaralaštvu učenika Srednje ekonomsko ugostiteljske škole iz Bara.

Planiramo skromnu promociju časopisa za 23.april – Svjetski dan knjige i autorskih prava. Tom prilikom bit će uručeno i specijalno priznanje „Božidar Filipović - Fićo“ koje se dodeljuje ispred Udruženja „Nekazano“ po drugi put. Ovo priznanje je trebalo da bude uručeno u decembru 2020. godine. i to učenicima Srednje ekonomsko ugostiteljske škole Bar ali zbog pandemije nije moglo bitri realizovano, pa ćemo to sada uraditi simbolično na ovaj poseban datum. Vjerujemo da ćemo na taj način stimulisati mlade stvaraoce a ujedno sačuvati uspomenu na našeg pjesnika i njegovo djelo.“ – riječi su Labuda N. Lončara, predsjednika Udruženja „Nekazano“.

 

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar