Ћирилица Latinica
30.07.2022.
Politika

Joković: Temeljni ugovor je završena stvar, na redu - popis stanovništva i "Otvoreni Balkan"

Autor: Redakcija 6 Ostavite komentar

Otvoreni Balkan je velika i dobra inicijativa za sve narode i države Zapadnog Balkana. Iako čisto ekonomska inicijativa, bez političkih primjesa, to je najozbiljnija inicijativa mira za naš region, kazao je u intervjuu za IN4S, Vladimir Joković, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, lider Socijalističke narodne partije.

Da li je odluka o učešću u Vladi bila ispravna?

Sada nam mnogi govore da smo dobro odlučili. Za tri mjeseca smo uradili više nego prethodna vlada za godinu i dva mjeseca i više nego sve prethodne vlade u punim mandatima. Usvojili smo Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, potpuno smo posvećeni borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, o čemu svjedoče hapšenja poznatih ličnosti iz sudskog, policijskog i privrednog života, i praktično radimo da se građani u Crnoj Gori lakše suoče sa nadolazećom ekonomskom krizom i krizom energenata i hrane. Pokazalo se i to da je ovo vlada sposobnih ljudi koji rješavaju probleme i koji svojim djelovanjem veome doprinose premošćavanju podjela u našem društvu i državi.


Da li Crna Gora kreće putem ekstremizma ili konačno putem pomirenja?

Nijesmo za tri mjeseca sve riješili, ali smo krenuli ka progresu. U društvu koje je 25 godina oblikovano matricom defektnog multikulturalizma i neviđenim klijentelizmom nije moguće očas posla sve popraviti i u svakom segmentu se vratiti u normalnost. Mi se krećemo dobrim putem, to sada potvrđuju i mnogi koji su sumnjali u koncept vlade čiji sam potpredsjednik, pa se evo nama u SNP-u vraćaju oni koji su se uoči 28. aprila od nas distancirali. Građani najviše pozdravljaju to što im se isporučuje pravda i što vide da racionalno promišljamo mogućnosti da nam ekonomski bude mnogo bolje. I biće. A što se tiče ekstremističkih ispada, osudili smo i osudićemo sve takve događaje i radićemo tako da u Crnoj Gori nikada i nigdje ne bude tolerancije prema takvim događajima.

Čini se da su najveće zamjerke ovoj Vladi, što u mnogim važnim državnim strukturama participiraju kadrovi DPS-a?

Ovo je jedina vlast u ovih trideset i nešto godina obnovljenog višepartizma u Crnoj Gori u kojoj u različitim strukturama ima predstavnika svih relevantnih stranaka i svih nacija. Na primjer – DPS i Demokrate nemaju ministre u Vladi Crne Gore, ali i jedni i drugi imaju poneke svoje ljude na nekim mjestima na kojima se odlučuje. Mnogi kadrovi DPS-a su naslijeđeni iz Krivokapićeve vlade. Ali mi smo na samom startu rekli da ćemo da budemo inkluzivna vlada i sve što se sada dešava odgovara ovoj našoj inicijalnoj ideji da dosledno promovišemo i primjenjujemo princip inkluzivnosti. Ja mislim da je generalno govoreći to dobar pristup. Ali svakako treba dobro da vodimo računa da najsposobniji zauzimaju odgovarajuće pozicije i da nam se ne provlače nesposobni i štetni kadrovi.

U javnosti se može čuti i problematizovanje „sječe Demokrata“. Da li je to realno stanje?

Građani ne razumiju te njihove komentare jer svi vidimo i znamo da su njihovi kadrovi i dalje uticajni na mnogim mjestima odlučivanja. Mislim da ovim neosnovanim primjedbama Demokrate žele da kamufliraju svoje partitokratsko djelovanje. Demokrate su posle 30. avgusta 2020. godine postali šampioni partitokratije jer nema te tačke u javnoj upravi koju nijesu pokušali da zaposjednu. Tek sad vidimo koliko mnogo pozicija u vlasti su odnosu na SNP prigrabili Demokrate što je bilo nesrazmjerno njihovoj snazi. Sada je jasno da su zbog toga i podržavali nesposobnu Vladu Zdravka Krivokapića. Zdravkove bebe, kako ih nazivaju građani, su takvim svojim ponašanjem iznevjerili sve one građane Crne Gore koji su se u dugom periodu borili za promjene na bolje i za jedan pravičniji sistem. Mi sada građanima isporučujemo pravdu, rezultate i priliku da svojim poštenim radom i svojom sposobnošću postižu ciljeve koje su zacrtali.

Svakako najviše „buke“ donosi Temeljni ugovor i popis? Kad možemo očekivati potpisivanje TU, i održavanje popisa?

Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom je završena stvar. Tekst je usaglašen, usvojen je na Vladi, usvojila ga je i Srpska pravoslavna crkva i ostalo je da predstavnici dvije strane dogovore termin potpisivanja. Očekivano je da se Temeljni ugovor potpiše u što skorijem roku.

Kada je riječ o popisu stanovništva, Vlada je usvojila Predlog zakona o popisu, uputila ga u skupštinsku proceduru i očekujemo da Skupština usvoji tekst i da se utvrdi period organizovanja popisa. Važno je da popis stanovništva organizujemo u razumnom roku jer će se podaci koje dobijemo koristiti za definisanje strategija razvoja našeg društva u različitim oblastima. Ja sam zagovornik ideje da popis stanovništva organizujemo što prije.

SDP u Vladi?

Rekao sam Vam već da je ovo inkluzivna vlada. Da je formirana sa idejom da se što je moguće više proširi podrška Vladi Crne Gore u Skupštini Crne Gore. Prvobitna ideja nije bila da SDP učestvuje u Vladi ali su neke okolnosti dovele do toga da ipak budu u Vladi i mi smo u SNP-u na kraju to prihvatili. Ono što je suština to je da jezgro i kičmu ove vlade čini partnerstvo SNP-a i URE, kao i partnerstvo ove dvije političke frupacije sa strankama nacionalnih zajednica. To se jasno vidi po postignućima Vlade u ova prva tri mjeseca. Učešće u Vladi političkog predstavnika hrvatske nacionalne zajednice je dio inkluzivnog pristupa i dio saradnje sa predstavnicima nacionalnih zajednica što je Vlada definisala kao dio svog pristupa. Naš pristup je da u Vladi ima i nestranačkih ličnosti. Sigurno je da ima dilema, često i primjedbi oko strukture Vlade, ova Vlada je jedan kompleksni mehanizam koji za sada pokazuje da dobro radi.

Relativizacija krize?

Uvijek sam za to da građanima govorimo šta je realno stanje. A realno stanje je da čitavu Evropu, pa i nas, zahvata ekonomska kriza, velika kriza energenata i hrane. Ali je realno i to da Vlada radi i ostvaruje rezultate kojima ćemo se lakše suočiti sa krizom. Na primjer, veliki broj građana se žalio na trend rasta cijena peleta, koje za građane država regiona idu i do 425 evra po toni. Mi smo sa proizvođačima dogovorili da cijena tone peleta za građane Crne Gore bude 269 evra. To je ohrabrujuća poruka u doba krize. Ohrabrujuće je i to da sam sa ministrom poljoprivrede Srbije gospodinom Nedimovićem dogovorio da Crnoj Gori neće faliti hrane, da ćemo imati sigurnu nabavku osnovnih životnih namirnica iz Srbije, a dogovorena je i nabavka robnih rezervi za period od 3 do 6 mjeseci. Slično se ponašamo i u odnosu na najavu energetske krize. Važna determinanta je i ta da Crna Gora nije zavisna od gasa, a to je oblast o kojoj se najviše govori u kontekstu krize. Dakle, moja poruka je realna – krize će biti, ali neće biti toliko strašno ako nastavimo da radimo odgovorno kao što smo to činili do sada.

Otvoreni Balkan?

Otvoreni Balkan je velika i dobra inicijativa za sve narode i države Zapadnog Balkana. Iako čisto ekonomska inicijativa, bez političkih primjesa, to je najozbiljnija inicijativa mira za naš region. Ona je autentična, nastala je ovdje, nije nametnuta sa bilo koje strane svijeta i utoliko više govori da će svi akteri biti posvećeni procesu. Moj stav je da Crna Gora treba da pristupi Otvorenom Balkanu zato štoje to interes Crne Gore. Koliko sam vidio, u moru rasprava o Otvorenom Balkanu u Crnoj Gori nije bilo racionalnih argumenata protiv Otvorenog Balkana, argumenti protiv su mahom političke prirode. Ja mislim da u politici treba da djelujemo racionalno i ako hoćemo da procjenjujemo racionalno Otvoreni Balkan Crnoj Gori donosi velike prilike.

Odnosi Crne Gore i Srbije?

Brzim putem idemo ka unapređivanju odnosa između Srbije i Crne Gore. Imali smo izvanrednu posjetu Vlade Crne Gore Srbiji krajem prošlog mjeseca. U svim segmentima imamo progres i ja mislim da je, imajući u vidu naše istorijske, ekonomske, kulturne i bratske veze, prirodno da Srbija i Crna Gora imaju najbolje moguće odnose.

www.in4s.net 

Komentari
Nikola
Nikola: Bogu hvala, sve što nije prihvatio pijani Zdravko i lažni eksperti, evo odrađuje ova Vlada koju realno niko nije glasao, ali bar nije neprijateljska prema Srbiji i Srbima kao Zdravkova koja je bila protiv popisa, protiv Temeljnog ugovora i protiv Otvorenog Balkana. Zdravko je izdao tekovine 30 avgusta, a Dritan, koji mi nikad nije bio simpatičan, odužuje dug prema onima koji su srušili DPS 30. avgusta. Veći čovjek i moralniji od Zdravka u svakom slučaju. Joković i SNP su žrtve i to velike, ali im svaka čast.
30.07.2022 08:55
Сања
Сања: Ова Влада, иако су у њој несретни Рања и Рашко, има далеко часније намјере него лопови Милојко и Јанко, са све пијаним шпијуном Запада - Здравком.
30.07.2022 08:57
Omladina SNP-a
Omladina SNP-a: SNP nikada neće izdati, iako su se mnogi ponadali. Naš rejting je u usponu jer smo pokazali da nismo spremni da izdajemo Crnu Goru kao Vlada "200 posto Crnogorca" Krivokapića koji je došao srpskim glasovima na vlast, a onda kao britanski i američki plaćenik udario na srpskog patrijarha i Srbiju, praveći zid gori od fukare Mila Đukanovića. Živjela Srpska pravoslavna crkva i srpska Crna Gora !!!
30.07.2022 08:59
Omer
Omer: E moj Dritane Abazoviću, vidiš li s kim radiš protiv Crne Gore, protiv svojih Muslimana i Albanaca ??? Vidiš li da te još ovi četnici zajebavaju ??? Vidiš li bre ???????????
30.07.2022 09:01
Kaco
Kaco: Dragi Omere,ti ne razumiješ ništa,prvo treba riješiti probleme sa šefom koza nostre a onda nastaviti sa EU integracijama.Neće mali od kužine ni četnicima dati prostora.Za sada,to što radi,dobro radi-relaksirano
30.07.2022 12:05
Gano
Gano: Za Kaca,ovaj Driton nešto radi ali brate nije za prešjednika vlade.Više liči na mongolca,meni se tako čini ostroga mi
02.08.2022 09:56
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar