Ћирилица Latinica
21.01.2021.
Politika

Leposavić: Crnogorsko pravosuđe u ozbiljnoj krizi

Autor: Redakcija 3 Ostavite komentar

Saglasan sam sa svim ocjenama koje su iznijeli predsjednici Skupštine, Vlade, poslanici – kriza je kada se govori o institucionalnoj krizi u pravosuđu. Ustavni sud je političko-državno sudski organ koji najbolje oslikava ovu krizu, kazao je ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava, Vladimir Leposavić, u emisiji Načisto na TV Vijesti.

 On je istakao da se sud ponaša na način na koji se nije ponašao ranije.

“Ostavlja rok Skupštini koji je neadekvatan i nemoguć za reagovanje. Ako je rok koji je ostavljan prije bio duži, a sada bio naprasno kraći, onda je opravdana sumnja i bojazan”, ocijenio je Leposavić.

Osvrnuo se i na institut sjednice na daljinu.

“Sud je dobio i naprasno reagovao na zahtjev da ocijeni donešene odluke u Skupštini, odnosno zakone zbog sumnje da je povrijeđen Poslovnik u kojem je predviđen institut sjednice na daljinu. Sada kada imamo taj institut, postavlja se pitanje da li je sporno bilo glasanje na daljinu. A prošle godine, kada nije bilo tog instituta u aprilu, junu i julu, počinjale su sjednice Skupštine bez utvrđivanja kvoruma”, naveo je Leposavić, ističući da Ustavni sud tada nije reagovao, a sada reaguje, pa se javlja sumnja na duple aršine.

Kazao je i da se Ustavni sud po službenoj dužnosti nije oglašavao o važnim pitanjima i zakonima oko kojih je bilo i protesta kao što su protest majki zbog ukidanja zakona, kao i zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Komentarišući kohabitaciju Leposavić je rekao da ukoliko bi odluka Ustavnog suda išla ka tome da se obore usvojeni zakoni zbog pitanja kvoruma, onda bi taj sud morao da obori i zakone donijete prošle godine, kao što su o tajnosti podataka, lokalnoj samoupravi…

“Onda se u tom pravnom smislu pravi haos, koji možda nekome odgovara… Ako sud donese odluku da ovi zakone ne važe – onda ne važe ni ovi od prošle godine i gubi se svaki legitimet i imamo kolaps”, dodao je Leposavić.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti donijet je po hitnoj proceduri jer je postojala opasnost da stari akt proizvede, štetne posljedice odnosno prepis vlasništva bez konsultacije suda. Kad je hitni postupak, onda nema javne debate. Mi smo iskoristili ipak mali period da konsultujemo sve vjerske zajednice“, rekao je ministar pravde.

Na pitanje šta misli o tome zašto nijesu pozvani predstavnici tzv. Crnogorske pravoslavne crkve na sjednicu skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode, kazao je da je „Ministarstvo svima uputilo poziv za razgovor svim vjerskim zajednicama“.

„Iz vjerske zajednice CPC je stigla osuda i komentar da neće uopšte u takvom postupku učestvovati. Dalje od toga nismo išli u pozivanje vjerske zajednice koje odbijaju unaprijed„, naveo je Leposavić.

Komentari
Hipokrat
Hipokrat: U pravu si Vladimire tacka na i je sto si ti ministar ( crkovni) vlade. S jedne strane Milasevi s druge strane Joanikijevi ( Vucicevi) i pravda je nedostizna amin.
22.01.2021 01:03
Bissa
Bissa: Svrbe li ga leđa ili ima tikove?
22.01.2021 23:11
Šapina
Šapina: Ovaj ministar me podsjeća na jehovine svjedoke.
26.01.2021 15:32
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar