Ћирилица Latinica
21.03.2021.
Politika

Mandić i Knežević: Tužilački zakoni odmah da se stave na dnevni red!

Autor: Redakcija 4 Ostavite komentar

Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić pozvao je rukovodstvo Skupštine da čim prije stave na dnevni red i da se izglasaju tužilački zakoni koje je inicirao DF.

„Pozivamo i tražimo od Skupštine, parlamentarne većine čiji smo dio da ispunimo ono što smo obećali građanima, usvojimo tužilacke zakone i pripremimo Crnu Goru za borbu protiv kriminala i korupcije. Prije nešto više od mjesec su zakoni povučeni, a dobili smo čvrsta ucjeravanja da će biti ponovo 18. marta na dnevnom redu Skupštine i da je mišljenje Venecijanske komisije samo formalnost“, istakao je Mandić na pres konferenciji u parlamentu.

Kazao je da VK u mišljenju nigdje nije navela da predlozi DF-a nijesu u skladu sa Ustavom i međunarodnom praksom.

„Podsjećam da je, na primjer, u Holandiji tužilaštvo dio izvršne vlasti, a mi smo ovdje od sudske vlasti napravili četvrtu granu vlasti“, dodao je.

Kazao je da ne pristaju da Crne Gore bude nečiji protektorat, a u VK sjede bivši ministri Zoran Pažin i Srđan Darmanović.

Lider DNP-a i jedan od lidera DF-a Milan Knežević kazao je kako smatraju da nije trebalo tražiti mišljenje VK, jer je ona ustavnim amandmanima omogućila aktuelnom vršiocu dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivici Stankoviću i glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću da zloupotrebljavaju funkcije.

„Ono što se desilo juče ne predstavlja iznenađenje, a ni obavezu jer je u pitanju savjetodavno tijelo Savjeta Evrope. Ovdje postoji još jedan problem jer se VK svojim mišljenjem sa EK direktno sukobila, jer je u novoj metodologiji EK navela da se ne može nijedno poglavlje zatvoriti prije ispunjenja mjerila za 23 i 24. Kako ćemo zatvoriti poglavlje 23 i 24 sa ovako korumpiranim tužilaštvom? Kako ćemo to kad je Stankoviću istekao mandat? Ako krenemo ovom procedurom koju je predložila VK, lakše je smijeniti generalnog sekretara UN nego tuzioce u Crnoj Gori“, istakao je Knežević.

Kazao je da činjenica da su Pažin i Darmanović članovi VK jasno govori kako je mišljenje donijeto.

„Pitam Venecijansku komisiju hoće li oni doći da procesuiraju Milutina Simovića, Kenana Hrapovića i vlasnika Glosarija Bora Martinovića zbog respiratora, koji je otvorio i laboratoriju gdje se rade PCR testovi“, naveo je Knežević, dodavši da je Martinović Katnićev kum i da Katnićev sin radi kod njega.

Knežević je najoštrije osudio napad na novinara TV "Vijesti" Seada Sadikovića
„Da se ovo desilo na litiji, lideri DF bi bili odmah uhapšeni“, poručio je.

Napad na Sadikovića je osudio i Mandić. „Moramo da reagujemo kao društvo i zajednica, a mora reagovati i policija i tužilaštvo“, kazao je on.

„Želim da osudim i napad na novinarku Vijesti u Nikšiću koji se desio sticajem okolnosti, ali nijedan napad ne smije ostati neriješen“, dodao je Mandić.

Mandić je kazao da je tokom jučerašnjeg razgovora premijeru Zdravku Krivokapiću skrenuo pažnju da o rekonstrukciji Vlade treba prvo da razgovara parlamentarna većina, te da je zato inicirao sastanke predsjednika partija koje čine većinu.

Dodao je da je zasad najvažnije da će parlamentarnna većina veoma temeljito prodiskuvati o rekonstrukciji.

Knežević, koji se takođe juče sastao sa premijerom, kazao je da je Krivokapić rekao da je spreman “da nam ponudi određena potpredsjednička mjesta”.

“Odbio sam da budem kandidat za ta mjesta jer nije suština u personalnim rješenjima već uključivanje parlamentarne većine u izvršnu vlast”, istakao je.

“Imamo novu zakonitost ali nema potrebe da se pravimo da ‘nijesmo odavde’ jer je Krivokapić podržao koaliciju Alekse Bečića u Nikšiću”, rekao je Knežević, kao i da je potrebno riješiti parlamentarnu krizu “jer u ovom trenutku nemamo nijedan predlog iz Vlade”.

Mandić je ponovio da DF neće glasati ni za jedan Vladin predlog dok se ne izglasaju tužilački zakoni.

“Biće kolegijum predsjednika Skupštine i tu će krenuti prvi krug razgovora predstavnika većine o prevazilaženju parlamentarne krize”, rekao je on.

Komentari
Spuz vas ceka
Spuz vas ceka: Da ima zakona prvo vas dvoica bi posli u Spuz da oduzite dug drzavi pa vam bi bilo zabranjeno da se vise bavite politikom i da unosite razdor medju Crnogorski narod.
21.03.2021 18:26
Bijeli orao
Bijeli orao: Treba smijeniti i uhapsiti korumpirano sudstvo i tuzilastvo a onda pada i znojavi.
21.03.2021 21:31
XYZ
XYZ: Možda se izmjenama Krivičnog zakona ukidaju neki članovi koji se odnose na njihova "djela".Zato im se strašno žuri jer je nova vlast "obećala" vladavinu prava!!!
22.03.2021 10:32
Drug Jovo
Drug Jovo: Nedaju patriote Milove i prve familije Milivoja blentavoga čuva im gu...z....icu i milione od građana otete ali polakote otis će i milivoje tek onda cemo viđeti šta su i koliko stotina miliona pokrali patriote DPS,a. Samo u baru je građevinska mafija dps zavrnula desetine miliona evra
22.03.2021 16:22
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar