Ћирилица Latinica
11.01.2023.
Politika

Raičević novi - stari predsjednik Opštine Bar

Autor: Redakcija 3 Ostavite komentar

Dušan Raičević (DPS) dobio je danas u SO Bar novi četvorogodišnji mandat na čelu Opštine.

Javnim glasanjem, za reizbor Raičevića koji je juče podnio ostavku na mjesto predsjednika Opštine, glasali su svih 19 odbornika lokalne vladajuće koalicije DPS-SDP-LP-SD.

Protiv su bili dr Rade Stanisavljević (DF), Demokrate Milan Nešković, Momčilo Leković i dr Valentina Minić, te Nela Dabanović (Ujedinjena Crna Gora) i Darko Janković (Pokret Evropa sad).

Uzdržana je bila odbornica BS Sehera Kalender.

Nakon davanja svečane izjave, Raičević je poručio da je “ponos i prestiž” voditi Bar, a za njega lično “i velika odgovornost i zavjet pred svima vama”.

-Zato sam baš odavde, u julu prošle godine obećao da ću prihvatiti volju građana kakva god da bude, a činom ostavke htio sam dobiti podršku novog saziva SO.

Iskazana volja građana me preporučila da budem na ovom mjestu

Danas sam ponosniji nego ikad jer je Bar koji je u svim vremenima bio bastion i svetionik građanske države još jednom potvrdio da je glas razumai jer je sačuvao crnogorsku supstancu.

Zadovoljan sam činjenicom da je Bar danas grad u koji se dolazi, grad u kojem se ostaje, što je postao mjesto okupljanja, poslovanja, turizma, igre i kulture, ali, prije svega je mjesto života-kazao je pored ostalog Raičević u prvom obraćanju javnosti nakon novog izbora.

Minić: Nenezić četvrti put zaredom saziva sjednicu kršeći Statut i Poslovnik

Njegovom reizboru prethodila je dinamična rasprava u Skupštini Opštine Bar, koja je nerijetko iskakala iz okvira lokalnog.

U sklopu prve tačke dnevnog reda-ostavk apredsjendika opštine-opozicioni odbornici su frontalno napadali predsjednika SO Branislava Nenezića (SD) da je četvrti put zaredom sazvao sjednicu kršeći skupštinski statut i poslovnik.

Akcentujući saziv po hitnom postupku, Minić je pitala Nenezića kako je protumačio da je reizbor Raičevića „esencijalan“, pobrojavši iz poslovnika sve razloge za hitno sazivanje.

-Kome.je od građana ugrožena imovina osim tajkunima, a svjedočili smo da im je predsjednik poklanjao milione? Predlagač izbora Raičevića ne traži da se radi po hitnom postupku.

Vrlo ste svjesni da ste prošli put reizbrali Raičevića pravnim nasiljem nad građanima i Ustavom-kazala je Minić.

Nenezić je replicirao da je lokalnoj samoupravi bila obaveza da se predsjednik Opštine izabere u roku od 30 dana od konstituisanja SO, “ pa da ne bismo.opet bili u problemu, sazvana je sjednica“.

-Na vaše pitanje mogu vam odgovoriti kolege iz opština gdje ste vlast i gdje se ovo isto radi. Ako smatrate da funkcionisanje opštine bez predsjednika nema štetne posljedice, ne znam kako da vam objasnim.

Imali smo zahtjev Ministarstva javne uprave (MJU) koje nas je 20.12.2022. obavijestilo o obavezi da predsjednika izaberemo u roku od 30 dana i to je dovoljan razlog-rekao je Nenezić.

Leković je na to reagovao dau dopisu MJU nije pisalo da mora biti baš danas izbor, “ a n eu petak 13. januara”, ustvrdivši da je Nenezić “očigledno opet poslušao DPS -to vas neće izvesti na pravi put i na pravo mjesto”, dok je Minić replicirala da “nijedan naš predsjednik nije ovako sazivao suprotno Zakonu o lokalnoj samoupravi, niti će, jer za razliku od vas mi poštujemo zakone ove države”.

Nenezić je Lekoviću odgovorio da je “sam tvrdio kako je svaki dan mandata Raičevića šteta, a sada će biti dva dana manja šteta”.

Nešković: Jesu li ovo novi ljudi? Je li ovo novo vrijeme za Bar?

Radomir Novaković Cakan (Biram Crnu Goru-Biram Bar) čestitao je Raičeviću na ostavci, a Neneziću “kao čovjeku koji predstavlja većinu” zamjerio što ne uvažava mišljenje opozicije koja je tražila odlaganje današnje sjednice.

--Zašto potencirate da, ako drugi rade nezakonito, moramo i mi? Molim vas da ne bude po hitnom postupku i sljedeća sjednica za izbor potpredsjednika-rekao je Novaković.

Nakon što je Raičevićeva ostavka konstatovana, prešlo se na drugu tačku dnevnog reda-izbor predsjednika Opštine, sa Raičevićem kao jedinim kandidatom, na predlog 17 odbornika vlasti.

Asim Andrić (DPS) je kao predlagač naveo da Raičevića za funkciju preporučuju njegovi rad i rezultati od 2018. do danas, “pri čemu su pola mandata obilježili COVID19, ekonomska kriza i politička nestabilnost”.

-Raičević je upješno održao ekonomsko stanje opštine, zapoćeo i realizovao milionski vrijedne kapitalne projekte i to samo iz lokalnog budžeta, podržao sport i kulturu, a sa pozicije prvog čovjeka Opštine održavao i osnaživao multientnički i vjerski sklad u Baru-naveo je Andrić.

Stanisavljević je kazao da su DPS i Raičević ostavkom i ponovnim predlaganjem “potvrdili da je njegov izbor u julu bio nelegitiman”.

-Pravno gledano, da se ista procedura sprovela u Baru kao u Budvi, Raičević ne bi došao u neprijatnu situaciju da ga proizvaju.

Čekamo odluku Upravnog suda, tada će se situacija razjasniti-rekao je Stanisavljević.

- Izgleda da je razlog hitnosti ove sjednice strah od skraćenja mandata SO, ovako priznajete da ste kršili zakon i da ste spremni na sve da biste zadržali vlast.

Jesu li ovo novi ljudi, je li.ovo novo vrijeme za Bar?-kazao je Nešković, dok je Minić navela da je ovo “politički poraz koji je proizašao iz beskrupuloznog kršenja zakona i Ustava”.

-Lokalna uprava sa Raičevićem je uradila puno na boljem životu građana i svih gostiju Bara.

Mi smo i kao opozicija glasali za Raičevića bez ikakvih kalkulacija. Radio je u interesu grada i zadovoljni smo što je opravdao naše povjerenje.

Vjerujemo da će sa svojim timom uspjeti da realizuje sve što je planirao –rekao je Vladimir Božović (SDP).

Mr Naser Kraja (DPS) je Raičevića opisao kao “čovjeka čistog obraza, dosljednog, odgovornog i energičnog”.

-Raičević je pravi profesionalac u svakom smislu te riječi Dao je nesebičan doprinos razvoju Bara i boljem kvalitetu života svih građana, razbio je stereotipe o načinu upravljanja, bio inovativan u gradskoj.administraciji.

Istorijski usvojeni budžet za 2023. je velika razvojna šansa Bara, a najbitnije je da o svom radu podnosi izvještaj samo građanima Bara i našoj državi Crnoj Gori, za razliku od nekih drugih gradonačelnika koji se osjećaju ovdje kao da su u egzilu-rekao je Kraja čije su riječi isprovocirale opozicione odbornike da ga prozovu da konkretno kaže na koje partije misli.

Ammar Borančić (LP) je podržao Kraju i prozvao opoziciju da se “šegači” sa većinom u SO Bar zahtjevima da se “upozna sa kandidatom i da ga glasamo na petak trinaesti”.

Za Raičevića je ustvrdio da ima sjajne rezultate, “od naplate porez a pa nadalje, treba samo prošetati centrom Bara, Sutomora Dobre Vode i vidjeti zašto zaslužuje novi mandat”.

Novaković: Raičevića bira ViK koalicija

Kalender je lokalnoj vlasti sa Raičevićem na čelu zamjerila što je “nedopustivo malo” pripadnika bošnjačko-muslimanskog naroda u opštinskim preduzećima.

-Nismo ni ikebana, ni dekor, Raićević je perspektivan kadar, međutim, u prethodne četiri godine nije ništa urađeno na rješavanju ravnopravne zastupljenosti .

BS će zato biti uzdržana, u potpunosti ostajemo otvoreni za saradnju, ali, isključivo na partnerskim osnovama-rekla je Kalender.

-Zašto mi baš danas biramo Raičevića? Ovo je Vik koalicija jer je najviše odbornika iz ViK-DOO Vodovod i kanalizacija.

Izvinjavam se svima iz DPS koji su rekli da neće da podrže Raičevića, izvinjavam se i vama iz SD koji ste tri mjeseca u kampanji govorili da nećete da ga glasate.

Ja sam prijatelj sa Raičevićem, ali, u političkom smislu mu više ne mogu pomoći i biti korektivni faktor, ali, tu mu je sad predsjednik SO koji ga više štiti nego prethodni-rekao je Novaković.

-Ovdje predlažu Raičevića sve ljudi koji imaju lični interes da prođe njihov kandidat, pa neka Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) provjeri ima li tu konflikta interesa.

Da nije bilo dopisa MJU, ne bi bilo ove sjednice, jer, ko bi priznao da je prekršio zakon i Ustav?

Raičević je insistirao na svom izboru u oba slučaja, a lani da bi u izbore ušao kao predsjednik da iskoristi sve resurse vlasti u kampanji, Tanji Spičanović nije htio da prepusti da vodi opštinu jedan mjesec-rekao je Leković.

Janković je pitao Raičevića šta će uraditi s kada se utvrdi da nije bio legitimni predsjednik Opštine od prošlog jula, a Raičević u svom govoru nakon izbora nije odgovorio Jankoviću.

-Ovo je sve previše tanko, čuli smo par savjetnika o Raičeviću, a iz SD-niko ništa!

Građani moraju da znaju sa koliko procenata vi iz SD podržavate ovog čovjeka, ili je ovo samo “usluga za uslugu”-prozvao je Leković odbornike SD koji su potom , kao i nekoliko odbornika DPS, izašli da hvale Raičevićeve rezultate:

-Moralna obaveza mi je da poštujem izbornu volju građana. Raičević je bio na čelu liste koja je uzela najviše glasova i mandata, a dosta je uradio za Bar.

Ne postoji ništa savršeno, ali, iz ugla moje bivše funkcije direktora sportskog centra, Raičević je pomogao da se promijeni slika sportskih objekata Bata i sve nam to daje za pravo da ga podržimo i da se realizuje i ono što nije ranije-rekao je Nenezić.

Berjašević: Ne znam ni ljepšeg, ni mlađeg, ni boljeg za novi mandat

Jelena Dabović (SD) jekazala da vjeruje u Raičevićeve namjere da nastavi da radi za dobro svih građana, pohvalivši njegovu pomoć volonterkama Narodne kuhinje .

Bećir Berjašević (SD) je kazao da je Raičević uvijek izlazio u susret zahtjevima mještana Ostrosa, “a i ne vidim boljeg, mlađeg i ljepšeg za novi mandat”.

-Sad smo čuli da su kriterijumi za izbor mladost i ljepota, pa se nadamo da će ta njegova ljepota pomoći građanima za komunalni red, saobraćaj...

Neka samo pogledaju predsjednika i njegovu ljepotu, i to će biti riješeno-replicirala je Minić.

-U dosadašnjem radu sam imala maksimalnu podršku Dušana Raičevića u svim mojim odlukama, njegovim izborom u naredne četiri godine građani će biti jedini institut gdje će se podnositi raport, a u ovoj opštini će se vijoriti jedino ove dvije zastave (državna i opštinska, op.a.)-kazala je dr Marija Markoč (DPS).

U odgovoru odbornicima SD-a, Leković je kazao da Demokrate nikad ne bi mogli podržati “nekog ko je radio protiv nas, ko je lomio naš klub odbornika i od njega odlomio tri odbornika koji su potom radili protiv bivše partije, a hvalili Raičevića”.

-Iako naš narod kaže da je politika prljava rabota, moraju postojati neka moralna načela-poručio je Leković.

Omer Vukić (SDP) je rekao da je Raičević u Mrkojevićima uradio mnogo u protekle četiri godine- “pomogao prekategorizaciju puta R 29, uplaćeno je preko 600.000 eura za eksproprijaciju, 150.000 eura za školsku salu, sprovedena voda na Veliki Pijesak i u Sveti Ivan, probijen put za Mikuliće”.

-Ušli smo u hvalospjeve, a vođenje grada je uzvišen zadatak. Molim vas da budete iznad materijalnog i ličnog-poručila je Raičeviću Dabanović.

www.feral.me 

Komentari
Xyz
Xyz: Kakav je ovo klovn lopovske drps sekte,ovo se zove gradonacelnik....samo može u ovoj kvazidrzavi!
12.01.2023 18:05
XYQ
XYQ: Gazi dule srbadija na aparate
13.01.2023 12:26
Buki
Buki: Sretno ti bilo dragi prijatelju i komšija, uvijek si radio u interes Barana, samo naprijed
18.01.2023 12:55
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar