Ћирилица Latinica
23.05.2018.
Politika

SDP: Zar niko neće odgovarati što smo ostali bez pomorske privrede?

Autor: Redakcija 8 Ostavite komentar

Opštinski odbor Socijademokratske partije uputio je saopštenje za javnost koje objavljujemo bez redakcijske obrade.

*****************************************************

Upravo danas, drugu godinu za redom, feribot „Jadrolinije“ treba da isplovi na liniji Bar-Bari-Bar.

Nažalost, feribot „Barske plovidbe“ je već otišao u staro gvožđe i zaboravljen.

Čini se da je zaboravljeno i javno obećanje o nabavci makar i polovnog feribota. Nijesmo zluradi, pri čemu hoćemo da vjerujemo u dobre namjere aktuelnog menadžmenta, ako se nešto pita.

Umjesto da se ova kompanija, a posebno Ministarstvo pomorstva i saobraćaja pozabave ovim slučajem, Specijalni policijski tim Specijalnog državnog tužilaštva, saslušavaju predsjednika Opštinskog odbora SDP-a Bar, u vezi njegove izjave još od 12.oktobra 2016.godine.

Dakle, navedena izjava je data povodom najavljenog zatvaranja pomorske linije Bar-Bari-Bar, nakon više od 51 godine. Za ono što su građani Bara i Crne Gore pomislili da je snoviđenje, nažalost, postala je java 03.decembra 2016.godine, kada je ova linija zatvorena.

Isto tako, tom izjavom iskazana je zabrinutost za sudbinu 80 pomoraca “Barske plovidbe” i njihovih porodica. I ne samo to: ova linija je bila prozor u svijet, ne samo Bara, već i cijele Crne Gore, čak i u vrijeme najžešćih sankcija u prema tadašnjoj SR Jugoslaviji.

Takođe, ova izjava je data i u kontekstu ukupnog poslovanja”Barske plovidbe”. Posebno i sa aspekta poslovanja dva teretna broda ove Kompanije, datih u najam, a sve u vezi sa mogućnošću da nakon isteka grejs perioda kreditnog zaduženja za ove brodove, garancija za njegovo uredno izmirenje, padne na Državu Crnu Goru, kao što se to već desilo sa „Crnogorskom plovidbom“ iz Kotora.

Na ovo su u više navrata upozoravali ljudi koji su cio svoj radni vijek proveli u pomorstvu. Uzaludno.

O svemu navedenom, više puta informisan je tadašnji ministar Brajović, i usmeno i pisano ( ovaj sadašnji mudro ćuti ili nema pouzdanu informaciju o svemu, u što je teško povjerovati).

Da li je nešto preduzeto u tom pravcu, stvar je za ispitivanje. Da li je moguće da sve ide po onoj narodnoj “da svršenom poslu mane nema”, ostaje da se vidi.

Kao što je za upit, čak i laičke javnosti, da li je moguće da se Elaborat o kupovini dva teretna broda “Barske plovidbe” usvaja ekspresno i na onlajn sjednici Odbora direktora te Kompanije?!

Na kraju, predmetnom izjavom pozvano je Specijalno državno tužilaštvo da „zagrebe“ u ovoj Kompaniji i da se vrati malo unazad, kada se to radi o poslovanju iste.

U vezi sa prethodno navedenim, podsjećamo na dokument Vlade Crne Gore-Ministarstva unutrašnjih poslova-Uprave policije, iz mjeseca jula 2015.godine, pod nazivom: Srednjoročni pregled COCTA 2015 (Dopuna procjene opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori).

Ovaj dokument sastavio je Radni tim Uprave policije za izradu strateških dokumenata, uz učešće i pomoć inostranih partnera iz zemalja okruženja i Evropske unije, a posebno OEBS-a, kao i ekspertima i kolegama iz EUROPOL-a, kako i stoji u Predgovoru istog.

Koga interesuje, neka nam ne vjeruje na riječ, već neka pročita stranicu samo 12 ovog dokumenta.

Sigurni smo da u toj Kompaniji ima zaposlenih ( i bivših zaposlenih ) koji o poslovanju iste imaju neposredna saznanja, a moguće i odgovarajuću dokumentaciju. Za podatke o eventualnim zloupotrebama i malverzacijama, oni su prava adresa. Ono što se čini nespornim, to je da je i ova Kompanija na lošem putu ( sada već i na lošem glasu), kao i mnoge druge uzduž i poprijeko Crne Gore.

Crnogorskoj javnosti je poznato ( ako se u ovoj Državi bilo što može pamtiti duže od 24 ure ), da je dio date garancije Vlade Crne Gore za 2 broda „Crnogorske plovidbe“ u Kotoru, već pao na teret Budžeta Crne Gore, odnosno građana.

Da li se takva „sudbina“ može naslutiti za garanciju datu i za brodove „Barske plovidbe“, ostaje da vidimo. Ako se po jutru dan poznaje, ne sluti na dobro. Da li će i to ostati zapretano, kao i mnoge druge rabote, pitanje je za danas, a ne za sjutra? Ili za nekoliko godina!

I ovom prilikom pozivamo nadležne organe da provjere poslovanje ove kompanije, zaključene ugovore o najmu dva broda, a posebno njihove anekse!

Komentari
Поморац
Поморац: А што смрдите и обмањујете јавност када су ваши кадрови на челу те исте Барске Пловидбе... Рацо Орландић, Драго Радоман и компанија... Нико се није могао запослити у Барску да није потписао приступницу вашој смрсљивој партији и сада ви причате о моралу и поштењу... Пи
23.05.2018 13:27
Брајо
Брајо: Браво поморче.Ови из СДП-а немају ни стида ни срама.Ја сам стари баранин чија супруга не ради а оба сина су ваше колеге.Умјесто да заћуте и забију се у мишју рупу они бестидно причају о правди.Каква чудесна земља!
23.05.2018 16:46
baba
baba: Ovaj pomorac sto komentarise je pomorac ko što je moja pokojna baba. Čovjek iznosi činjenice a ne priča bajke. Koliko Hrvati zarade na ovoj liniji? Koliko je barskih porodica živjelo od Sveca? Ali je najlakše pljuvati po poštenim ljudima.
23.05.2018 19:04
Slobo
Slobo: Ako u SDPu pamte duže od 24 ure sjetit će se koalicije sa DPSom,i koliko su zajedno doprinijeli posrnuću i Prekookeanske i Jugooceanije,i mnogih privrednih subjekata Crne Gore.Sad peru ruke od svih promašaja iz vremena ljubavi sa DPSom.
23.05.2018 22:07
Anti mne
Anti mne: Pokrijte se usima mrcenici dukljanski i vi ste bili vlast 18 godina i drzali kesu lopovima zato is bre,ne mozete vi o postenju...
24.05.2018 16:34
Ali bre
Ali bre: Sdp zaboravio koliko je doprineo unistenju ove jadne drzave u braku sa lopovima skoro 20 ljeta.
24.05.2018 16:36
Mundo
Mundo: Dragane i Draginja, hoce valjda Jusuf, Lompar i Brajovic, vase kolege koje su vas zaposljavale, namjestale poslove, uplacivale konsultantske usluge. Ne strucno rasturili i pomorsku i zeljeznicku privredu. Tada vam je sve bilo super, sada vam nije super? 25 godina ste imali ministarstvo pomorstva i saobracaja. Protiv vasih funkcionera je VDT oredsto 20 prijava i sve ih je odbacio. Evo pitaj VDT, hoce li neko odgovarati.
25.05.2018 01:00
RR
RR: Za Braja.Nemoj zemlju da uporefjuješ sa ovim kriminalnim i lopovskim režimom.
25.05.2018 09:35
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar