Ћирилица Latinica
16.12.2022.
Politika

Đurović o mitropolitu Amfilohiju: Kad god podignemo pogled ka nebu Crne Gore, vidjećemo da iznad lebdi jedan istinski orao slobode

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Poslanik Nove srpske demokratije i Demokratskog fronta Dejan Đurović komentarisao je danas u Plenumu hapšenje pokojnog mitropolita Amfilohija i kazao da tada mitropolit nije bio uplašen.

„On je u onom svijetu straha i kukavičluka privlačio rastužene i primao ih pod svoja krila. Tako je vjerovatno bilo i toga dana kada je čitavu podgoričku policiju mogao prihvatiti pod vladičanska krila. Toga dana je uhapšeni bio veliki a oni koji su ga uhapsili su bili mali“, kazao je on.

Đurović tvrdi da je cetinjski arhipastir mogao da prigrli svako ljudsko biće pa i one koji su ga priveli.

„Ne postoji nijedan čovjek kome ste mogli reći sve u oči, sve što je naređeno i sve protiv njega, a da on kaže – dobro ti meni reče. Vjerovatno ih je mitropolit pomilovao po glavi kad je odlazio ne želeći da im ostane muka jer je znao kad odu kući da će se zastidjeti bar pred svojom djecom. Vjerovatno su ga ispitivali kako se nosio sa svim onim što je zatekao u Crnoj Gori i kako je nastupao diplomatski kao Sveti Sava i sahranjivao mrtve po Kosovu i Metohiji“, kazao je Đurović.

Poslanik DF-a se pita kako ispitivati nekog ko ima počasne doktorate Moskovske duhovne akademije, Instituta teologije bjeloruskog univerziteta, Pravoslavnog teološkog institucta svetog Sergija u Parizu, počasni doktorat sanktpeterburške duhovne akademije?

„Kako ispitivati tog čovjeka? Je li tu pisalo na koliko jezika ga možete ispitati? Jesu li ga možda ispitivali zbog podizanja veličanstvenih hramova u Podgorici i Baru? Možda je trebao da popiše sve hramove koji su podignuti za njegovo vrijeme? Može li se mjeriti i ocjenjivati uobičajenim kriterijuma ovakav čovjek?“, pita se Đurović.

Poslanik DF-a kaže da oni nisu probali mitropolita da karakterišu kao žrtvu jer je žrtva svetinja a to je temelj našeg identiteta.

„Zbog toga je svima jasno da je Zakon o slobodi vjeroispovjesti, pored svetinja, bio uperen i protiv mitropolita Amfilohija. Vrijednost u ljudskom životu je odbrana. Ako nismo spremni da nešto branimo, onda naš život postaje samo jedna prolazna čestica. U tome je i smisao velike mudrosti mitropolita Amfilohija i našoj lozinki – Ne damo svetinje. Kad god podignemo pogled ka nebu Crne Gore, znaćemo i vidjećemo da lebdi jedan istinski orao slobode. Vječan mu spomen“, zaključio je Đurović.

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar