Ћирилица Latinica
01.08.2019.
Sport

U susret stogodišnjici fudbala u Baru (24.): Povratak u elitu

Autor: Redakcija 4 Ostavite komentar

Iz prethodnih djelova: Andrija Perović po povratku iz Italije donosi prvu fudbalsku loptu i osniva prvi klub,1921. godine NK “Četnik”, od njega 1923. godine nastaje NK “Crnojević”. Nakon rata, prvi klub na Pristanu zvao se “Jadran”, onda “Obnova”, pa “Tempo” a od 1949. godine nastaje "Mornar" koji i danas nosi to ime.

*************************************************

Piše: Lazar Macanović. prof.

 

Baraž

SEZONA 2011 / 2012.

Još jednom je odluka o statusu FK „Mornar“ morala biti odlučena kroz baraž mečeve. I opet stari znalac i dužnik od prošle godine – ekipa FK „Berane“. Iako je ovoga puta sve bilo na strani ekipe iz Berana koja je igrala prvoligašku sezonu, barski fudbaleri su duplom pobjedom 2:1 u gostima i 3:0 kući zasluženo izborili plasman u prvu ligu.

Međutim, početrak sezone nije nagovještavao srećan kraj. Ispadanjem iz lige, klub su napustili oni najbolji: Saša Jovović, Ilija Lalević, Fetim Kasapi, Ivan Mirković, Mihailo Petrović, Vule Vujačić. Cjelokupne pripreme su se odradile na pomoćnom terenu na „Topolici“ a trenirali su uglavnom omladinci i nekoliko starijih igrača koji su uglavnom bili na klupi za rezerve u prošlogodišnjem takmičenju.

Po mnogima jedan od krivaca za ispadanje iz lige trener Ljutica, ostao je i dalje na klupi na vodi ekipu. U međuvremenu predsjednik kluba je imenovao Nina Dedaja za sportskog direktora i  to će se pokazati kao najveće pojačanje u klubu. Odmah je doveo nekoliko iskusnih igrača prije svih Đorđa Krkeljića koji je igrao na dvojnu  registarciju  za „Mornar“ i prvoligaški FK „Mladost“.

Uz Đorđa Krkeljića koji je bio okosnica tima u jesenjem dijelu sezone svojim igrama počelu su se isticati i mladi igrači iz Bara, prije svih Mustafa Metović i Benjamin Kacić. Nakon samo nekoliko odigranih kola, klub je napustio trener Boris Ljutica zbog angažmana u jednoj od mlađih sastava reprezentacije Crne Gore a na njegovo mjesto došao je Obren Sarić bivši fudbaler Mornara i trener gotovo svih sekecija FK „Mornar“.

U pauzi između dva dijela prvenstva klub se izuzetno pojačao. Vratili su se Saša Jovović i Bogdan Bogdanović a na mjestu golmana je došao iskusni Miloš Radanović koji je sa „Rudarom“ osvojio i šampionsku titulu. Kako je bilo evidentno da ekipa OFK „Bar“ zapada u finansijsku krizu (kasnije i odustaju od daljeg takmičenja), iz tog kluba dolaze Aleksandar Kovač, Dejan Jovančov i Dragan Cicović i „Mornar“ stvara jedan moćan tim koji je na kraju prvenstva zauzeo drugo mjesto iza neprikosnovene ekipe FK „Čelik“.

Klub sa najvećim budžetom i koji je te godine osvojio Kup Crne Gore iako se takmičio u drugoj ligi.  U baraž mečevima „Mornar“ je bio bolji u oba susreta i dominantno se plasirao u prvu ligu

 

 Berane – Mornar 1:2 (1:1)

Strelci: Tomović u 6. min za Berane a Saša Jovović u 12. i Đorđe Vojvodić u 68 za Mornar.

Mornar: Miloš Radanović, Željko Tomašević, Đorđe Vojvodić, Nenad Bubanja,  Aleksandar Jelenić, Boris Merdović, Boban Obradović, Benjamin Kacić (Dejan Nenezić), Mustafa Metović (Aleksandar Kovač), Dejan Jovančov, Saša Jovović (Dragan Cicović).

 

 Mornar – Berane 3:0 (3:0)

Strelci: Mustafa Metović u 8. i 27. min i Dejan Jovančov u 33. minutu

Mornar: Miloš Radanović, Željko Tomašević, Đorđe Vojvodić (Slavko Damjanović), Nenad Bubanja,  Aleksandar Jelenić, Boris Merdović, Boban Obradović, Benjamin Kacić (Bogdan Bogdanović), Mustafa Metović (Edis Jasavić), Dejan Jovančov, Dragan Cicović.

 

 Obren Sarić

 „Dobija li crnogorski fudbal poslije dužeg vremena, trenera za najviše domete? Može li Obren Sarić, stručnjak neobične harizme ogromnih znanja da izdrži bitku iako ljenjegovo sjedište nije Podgorica, Nikšić ili Budva.

 Sarić je u dva mandata na klupama „Petrovca“ i „Mornara“ , potukao mnoge predhodnike. Uspio je da „zakuca“ „Petrovac“  na vrhu prvoligaške tabele a potom je i „Mornar“ uveo u elitu.

"Puno mi je srce na Vidovdan kad smo počeli pripreme za prvu ligu. Mornar je ponovo gdje mu je i mjesto i gdje bi trebao da bude do god se kotrlja lopta u Crnoj Gori. Sad kreće veliki posao, dosta je klub iz Bara bio epizodista. Došlo je vrijeme da Mornar gazi i elitom“ – odsječnim tonom, bez trunke dileme prognozira Obren Sarić.

 egova priča je preslikana kao i mnoge druge, Dijete Bara, igrač bogate karijere, dugo je čekao šansu u svom klubu:

 „Ne bih sada o tome, kada sam se vratio iz Petrovca, dobio sam posao u klubskoj školi „Mornara“ i posvetio se maksimalno poslu. Razmišljao sam isključivo o aktuelnom trenutku i znao da barska djeca moraju da isplivaju na površinu. Vodilja mi je bio lični put i status kakav bi naš grad, kao najveći na ovom dijelu Jadrana, trebao da ima.

Najvažniji plan skovan je u zimskoj pauzi. Plasman u elitu niko nije smio da izbriše iz liste prioriteta. Predsjednik Žarko Pavićević i uprava dali su mi dozvolu da oformimo tim spreman da se plasira u baraž. U saradnji sa Nikolom Dedajem sportskim direktorom, doveo sam osmoricu igrača“.

Radanović, Jovović, Jovančov, Cicović, Vojvodić, Kovač, Damjanović i Bogdanović dali su presudan impuls. Sve ostalo pamtiće istorija.

„Imali smo sjajnu atmosferu, neobičnu hemiju između igrača, stručnog štaba,  navijača i javnosti Bara. I uz Nenezića, Merdovića, Bubanje, Jelenića i ostalih, svi do jednog, činili su dobre temelje. Uspjeh ipak poklanjam igračima jer su oni bili i najzaslužniji. Priznajem, nije me lako trpjeti. Težak sam i zahtjevan. Prihvatili su metode rada i ideju da uvijek igramo na gol više, fajterski, bez obzira ko je na suprotnoj strani“.

I ono što nije nikom smjelo da promakne „Mornar“ je cijelo proljeće izgurao pošteno, bez trunke sumnji, koje su u to vrijeme tresle elitu. Pobjeda nad „Komom“ u Podgorici kolo prije kraja razvejala je i poslednje sumnje u čist obraz mladog tima.

Slavlje je davno prošlo. „Mornar“ je od 7. juna prvoligaš. Obaveze se nižu, zahtjevi rastu. Optimizam na svakom koraku, priča bez alibija i jasne ideje.Takav je profil Obrena Sarića, vođe „Mornara“, trenera čije vrijeme dolazi“

 

(Intervju objavio „Sportski žurnal“ od 8. jula 2012. godine)

  

(U toku je prikupljanje materijala za monografiju 100 godina fudbala u Baru, svi zainteresovani mogu svoje slike, biografije, zanimljivosti - dostaviti autoru ovih redova ili poslati na mejl: macko@t-com.me)

Komentari
Fudbaler
Fudbaler: Svaka čast profesore, ovo je odlično. Pozdrav za Sarića.
03.08.2019 10:52
Božo
Božo: Jako ružan naziv FK ČETNIK a i sad se šetaju po Baru
08.08.2019 17:50
Minja
Minja: Kako je tad Mornar izgledao FANTASTICNO
09.05.2020 02:45
ostar
ostar: To je bila ekipa prava , jedinstvo je krasilo te momke , pretexno sve barska djeca , ove sad generacije ne mogu ni u podsavez ( Odlican tekst , profesore moj naklon
27.07.2020 03:58
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar