Ћирилица Latinica
06.10.2024.
Политика

Ђукић: Милатовићу резултат на изборима не дозвољава да буде кључни фактор у формирању власти у Подгорици

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Преговори око формирања власти у Подгорици требало би да почну наредних дана. Политички аналитичар Стефан Ђукић сматра да ће бити мучни и дуги, да ће бити удараца “испод појаса”.

“Вјерујем да ћемо гледати дуге и мучне преговоре, многе нове прозивке и ударце “испод појаса” те емотивне и разне друге уцјене како би дошло до коначног формирања власти. Већ имамо пробне балоне са обије стране. Понављање избора није искључено мада ће сви већи чиниоци страховати од тога јер би многи на њима могли очекивати гори резултат. Незахвално је предвиђати ко ће на крају формирати власт јер су, у овом тренутку, све опције на столу”, казао је Ђукић за ЦдМ.

Према његовим ријечима, иако би по резултатима формирање власти требало бити једноставно, имајући у виду да је могуће десетак комбинација у којима неко не би смио да има уцјењивачки потенцијал, наше партије су исувише добро укопане, а истовремено су и саме себе “закључале” нетактичним изјавама током и прије предизборне кампање. Зато у најбољем случају, мишљење је Ђукића, могу се очекивати веома дуги преговори.

Јаков Милатовић се налази у незгодној ситуацији. С једне стране, он је дао кључан допринос рушењу претходне власти у Подгорици а резултати му не дају за право да, у тој новој-старој коалицији, доминантно утиче на процесе у главном граду. С друге стране, оснивање и позиционирање будуће партије ће му ићи далеко теже ако би након првог појављивања на изборима ушао у сарадњу са, још нереформисаним, ДПС-ом”, оцијенио је Ђукић.

Како истиче резултатом недавно завршених избора у Подгорици највише могу бити задовољни Преокрет и Странка европског прогреса СЕП.

“Први, јер су након пар покушаја, коначно остварили негдје парламентарни статус и могу пред већим аудиторијумом да промовишу своје идеје и потенцијално прошире своје бирачко тијело пред неке наредне парламентарне изборе. СЕП је у првом појављивању одмах ушао у локални парламент и има могућност да сарађује са “обје” стране, односно да врши власт чиме би одмах добио могућност развоја сопствене инфраструктуре. Добар резултат су остварили ДПС и ЗБЦГ, а највећи губитник је коалиција ПЕС-а и Демократа, док резултатом могу бити незадовољни УРА и Милатовић и у некој мјери Европски савез”, закључио је политички аналитичар из Бара.

(ЦдМ)

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar