Ћирилица Latinica
09.05.2024.
Политика

Ђуровић питао Спајића за арбитражу која би могла да кошта Црну Гору 100 милиона

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

У овом тренутку тешко је процијенити висини одштетног захтјева који тражи од државе у арбитражном поступку конзорцијум "Northastar" и "Equest Capital Limited Jersey", а да ли је било било закулисних радњи или не и да ли се те радње могу приписати тадашњој власти показаће анализе које ће бити сачињене, али и сам исход арбитражног поступка.

Ово је одгворио премијер Милојко Спајић у парламенту на посланичко питање Дејана Ђуровића из НСД-а.

Спајић је појаснио у овом моменту не могу предвидјети вриједност одштетног захтјева, имајући у виду да супротна страна у одштетном захтјеву тражи и изгубљену добит, а која ће се утврђивати у накнадном поступку од стране вјештака финансијске струке.

Кувајтски инвеститор, односно конзорцијум "Northastar" и "Equest Capital Limited Jersey" је требало да изгради туристички комплекс „Монтросе", али је у фебруару обавијестио Владу да је покренуо арбитражни поступак.

Ђуровић је питао колика је вриједност одштетног захтјева и шта је њихово образложење за покретање арбитраже, да ли има пропуста државе у овом случају, очекује ли да исход арбитраже буде у корист државе, те да ли се намеће закључак да је иза овог неуспјесног пројекта било закулисних радњи повезаних са тадашњом влашћу.

"Подсјетићу јавност да је Влада је у септембру 2009. са конзорцијумом потписала уговор о дугорочном закупу земљишта са обавезом изградње, развоја и управљања ексклузивним туристичким комплексом. Тај уговор је постао правоснажан у августу 2013. када је потписан протокол о његовој правоснажности. Ради се о полуоству Луштица гдје је локација издата уз дугоррочни закуп на 90 година иако је инострани купац током тендерског поступка исказао спремност да учествује у изградњу инфраструктуре на Луштици и изградње туристичког ризорта од 210 милиона. Чудном одлуком влада не прихвата понуду закупаца већ обавезује Општину Херцег Нови да изгради обавезну комуналну инфраструктуру што је дефинисала уз уговор са правом накнаде штете закупцу ако се то не деси. Пошто Општина није имала овац да свој интерес подреди интересима закупца, он је могао уложити у изградњу комуналне инфраструктуре па му се вратити тај новац касније. Они тврде да је била и обавезе Општине да путну инфраструктуру изгради Општину", навео је Ђуровић.

Он је подсјетио да је анексом из 2013. вриједност инвестиције смањена са 210 на 141 милиона, а потом новим анексом из 2017. године на 80 милиона, а те године је донијет закон којим се хотели са пет звједица ослобађају плаћања комуналија.

Он је казао да је држава ослободила и закупца плаћања ПДВ-а приком уплате закупнине, те да су ДПС влади нанијеле оваквим поступањем штете државним интересима.

"Сад нам слиједи спор од најмање 34,3 милиона, а уз измаклу добит то је најмање 100 милиона евра", истакао је Ђуровић.

Спајић је појаснио да им је његовом Кабинету 22. фебруара 2024. године, достављен ј захтјев за покретање арбитраже, за пројекат „Монтросе'' чији потписници су Влада Црне Горе и Конзорцијум "Northastar" и "Equest Capital Limited Jersey", преко правног заступника Schonherr Rechtsanwalte GmbH and Schonherr si Asoccciatii SCA.

www.vijesti.me 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar