Ћирилица Latinica
09.08.2023.
Црна Гора

Упркос свему: Руси и ове године највише инвестирали код нас

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Руски држављани инвестирали су 52,5 милиона евра у Црну Гору и највећи су страни инвеститори у тој земљи за период јануар-мај ове године, показују подаци Централне банке Црне Горе.

Највише новца су уложили у куповину некретнина – 28,9 милиона евра, у предузећа и банке у Црној Гори – 12,3 милиона, а у интеркомпанијски дуг, позајмице својим предузећима у Црној Гори – 13,2 милиона евра.

Ово потврђује да без обзира на нарушене дипломатске односе између Црне Горе и Русије, због украјинске кризе и увођења санкција Русији, руски држављани и даље у великом броју долазе у Црну Гору и доносе свој капитал да инвестирају.

Да је тако, показује и податак да је Црна Гора за период јануар-јун ове године издала 21.500 радних дозвола странцима, од чега се на држављане Русије односи 7.410 или 34,3 одсто укупног броја.

Инвеститори из Русије имају врло мали одлив инвестиција из Црне Горе за разлику од других. На инвестираних 52,5 милиона евра, руски грађани су у ових пет мјесеци из Црне Горе повукли 11 милиона евра, већином кроз продају некретнина у вриједности шест милиона.

Важно је и напоменути да је Црна Гора прије нешто више од годину увела санкције Русији, али и замрзнула имовину за више десетина руских државаљана. Ова одлука је донијета мимо суда, те су Уставном суду поднијете двије иницијативе за оцјену уставности ове одлуке. Коначна одлука Уставног суда се и даље чека.

Србија на другом мјесту

Други инвеститори су грађани Србије и правна лица из ове државе са 48 милиона евра, од чега највише за куповину некретнина – 26,1 милион, позајмице својим фирмама у Црној Гори – 10,5 милиона и 8,2 милиона еура инвестиционих улагања у предузећа и банке регистроване у Црној Гори.

Инвеститори из Србије су у истом периоду из Црне Горе повукли 25,3 милиона евра, од чега највише кроз продају непокретности, 12,4 милиона евра.

На трећем мјесту налазе се инвеститори из Швајцарске, који су за ових пет мјесеци у Црну Гору инвестирали 39 милиона евра. Они су највише улагали кроз позајмице својим фирмама у износу од 27,2 милиона евра, директне инвестиције у компаније и банке у вриједности од 6,6 милиона и у куповину некретнина 5,1 милион евра.

Инвеститори из ове земље су у истом периоду из Црне Горе повукли 17,7 милиона евра, од чега највише, 10,5 милиона, кроз продају, смањење удјела у предузећима и банкама регистрованим у Црној Гори.

И Турска доста улаже

На четвртом мјесту по вриједности директних страних инвестиција су инвеститори из Турске са улагањем од 32,1 милион евра. Они су највише трошили на куповину некретнина – 21,6 милиона евра, затим девет милиона на позајмице својим фирмама у Црној Гори, док су 815.000 евра уложили у компаније и банке.

Турски инвеститори су имали највећи одлив инвестиција из Црне Горе у вриједности од 31,8 милиона евра, па је њихов утицај у нето приливу страних инвестиција свега 300.000 евра.

Грађани и фирме из Турске су највише новца одлили из Црне Горе кроз продају удјела у фирмама од 18 милиона евра, као и кроз повраћај позајмица од 12 милиона евра.

Тек на петом мјесту по висини страних инвестиција налази се нека држава која је чланица Европске уније (ЕУ), а то је Њемачка са 28,3 милиона евра.

Грађани и фирме из ове земље највише новца су потрошили за куповину некретнина – 18,5 милиона евра, 5,6 милиона су инвестирали у домаћа предузећа и банке и четири милиона евра у позајмице својим фирмама које послују у Црној Гори.

Инвеститори из Њемачке су имали одлив инвестиција у вредности од 9,7 милиона евра, од чега се 7,6 милиона евра односи на повлачење новца из домаћих предузећа и банака.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar