Ћирилица Latinica
22.10.2024.
Политика

Драговић (ПЕС): Легитимно и природно да српски језик буде службени

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

Дарко Драговић, посланик ПЕС-а је казао да је захтјев да се српски језик уведе као службени језик у Црној Гори, потпуно легитиман.

"Ја са тим захтјевом немам никакав проблем. Немам ништа против. Али, управо један такав захтјев је показатељ да је ДПС отворио Пандорину кутију. У парламенту сви посланици причају најмање четири различита језика, али нама преводилац не треба. То питање је посатвљено у политичке оквире. Ми се сви разумијемо" - указао је он у емисији “Клуб А плус”.

Упитан како би он ријешио ово питање, Драговић је одговорио да службеним језиком треба се назове сваки језик којим прича до 18 одсто становништва.

"Све испод је језик у службеној употреби" - категоричан је Драговић.

Драговић се, ипак, пита шта то српски дио становништва у Црној Гори добија тим уколико српски језик буде проглашен као службени.

"А са друге стране не видим бојазан шта то губи црногорски национални корпус, ако би српски језик био службени језик. Све ово указује да би легитимитет Устава био доведен у питање. Јако је тешко измијенити Устав што се тога тиче. Језик не представља питање суверинитета једне државе" - појаснио је Драговић.

Дио грађана  се прије 13 година из ината пописивао као Срби, тврди он.

Драговић тврди да се један дио становништва у Црној Гори на попису 2011. година из ината пописивао као дио српског националног коруса.

"Други је био под притиском ДПС-а и под страхом. Резултати пописа из 2011. године су били резултати притиска и ината тадашње владајуће олигархије. Ту мислим на притиске што се тиче језика, националне опредијељености и вјере" - казао је Драговић.

 

Попис још једна побједа власти из 2020. године

Драговић такође тврди да су се грађани на недавном попису становништва изјаснили слободно и без опасности да ће добити отказ, да ће бити прогоњени и да ће имати било какве посљедице.

"Попис је само још једна побједа власти 2020. године" - оцијенио је Драговић.

Драговић је увјерен да је попис спроведен фер и законито, а да су подаци апсолутно тачни.

"Нисам примиејтио да је било ко вршио било какав притисак на било ког становника Црне Горе да се попише онако како не жели. То је један од највећих успјеха пописа"- рекао је он.

Ипак, указао је на негативне показатеље пописа,а то је да Црна Гора губи велики број становништва.

"Становништво нам стари, а немамо стратегију за развој младих и немамо стратегију за развој сјевера. Ако се настави овим темпом велики број школа биће затворен. Ово је посљедњи аларм за државу да нешто учини" - закључио је Драговић.

 

Ненезић: Обезбиједите 2/3 у Скупштини и 3/5 на референдуму

 

 

Посланик СД-а и предсједник СО Бар Бранислав Ненезић реаговао је на изјаву посланика ПЕС-а Дарка Драговића.

"Након подјеле на аутохтоне и оне мање аутохтоне колега Драговић, поново дијели грађане Црне Горе на оне изнад и испод 18 одсто бројности (остаје недоумица како јешсао до тог процента), а трагом ове “супер идеје” могли бисмо очекивати руски или неки други језик брзо као службени у Црној Гори" – написао је Ненезић на мрежи X.

Колеги Драговићу је поручио:

 
"Обезбиједите 2/3 у Скупшини и 3/5 на референдуму па бујрум у промјене службеног језика, пардон спровођење Мандићеве агенде".

Коментари
GEDŽO,ĐETIC
GEDŽO,ĐETIC: Postoji li mogucnost da se jezik zove Crnogorsko,Srpski kao sto se u Jugoslaviju zvao Srpsko ,Hrvatski po meni vuk sit ovce na broju. E sad ko je vuk a ko su ovce ce se dogovorimo bratski.
23.10.2024 10:08
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar