Ћирилица Latinica
06.06.2023.
Колумне

Посадимо дрво за спас, билборде оставимо иза нас

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

ПИШЕ: Александар Лекић, Замјеник предсједника ОО ПзП Бар и одборник у СО Бар

Изборну кампању Покрета за промјене, једним дјелом, одликује мало другачији приступ када је ријеч о начину којим желимо да се обратимо грађанима. Умјесто закупа билборда са нашим промотивним паролама, одлучили смо се за нешто много корисније, за допринос љепшем изгледу града, за природу и за будућност. Садимо маслине!

Покрет за промјене је под редним бројем осам, стога смо у Бару, 05 јуна, на свјетски дан заштите животне средине, засадили осам младих стабала маслина, чиме дајемо и додатни симболички тон нашој кампањи. Сличне активности радимо и у неким другим мјестима. Захваљујемо на помоћи коју нам је у овој активности у Бару пружио магистар Миодраг Бановић, кооринатор масовних еко акција на формирању паркова маслина дјеце Бара и Црне Горе и оснивач НВО ,,Инфо спорт ЦГ".

Маслина је биљка која храни људе, симбол је мира, вјечности, животног обиља и здравља. Млади засади, који ће да расту и дају плод симболизују и неку нову наду за просперитет и за будућност. Било да је ријеч о малим или великим стварима иза свакога од нас остају наша дјела и резултати.

Остаје и наш однос и све оно шта смо и колико смо могли да урадимо за град у којем живимо, за
наше друштво и за нашу земљу. Сађењем маслина данас, шаљемо слику и нашег односа према природи, нашег опредјељења за праве вриједности и за будуће генерације.

Насупрот свему томе, нажалост, свједоци смо и оних многих анти-вриједности, корупције, крађе, шверца, криминала, девастације природне средине, као што је познати случај сјече чемпреса у дворишту барске гимназије, упркос противљењу Барана, а прије свега ученика гимназије и средње економске школе, са жељом да се парк и чемпреси очувају за будуће генерације.

И тада смо из Покрета за промјене упозоравали да је идеја да се зида вртић у дворишту једне средње школе, гдје ученици проводе своје одморе, а притом и посјеку чемпреси старији од осамдесет година, сулуда идеја и нешто што није имало апсолутно никаквог смисла. Бивша Влада није водила бригу ни да се очувају стогодишња стабла маслина и других воћака на пољопривредном добру средње стручне школе у Бару, која је некада носила назив средња
пољопривредна школа, која постоји још од 1933 године, а чије су генерације професора и ученика садили ове воћке и одржавали ово газдинство. Барани знају и то, да су многе генерације ученика пољопривредног смјера овдје обављали и своју стручну праксу. 2019 године када је Влада продала страном инвеститору ово земљиште, није нашла за сходно да заштити своју имовину, да пресади сва вриједна стабла на другом мјесту и тако сачува оно што су генерације уназад стварале.

Мањи дио млађих засада маслина је пресађен у близини школе, али она старија и вреднија стабла су или уништена или отуђена. Желимо да овакав примјер, као и претходни у вези са чемпресима, остане иза нас, као примјер лоше управе, лошег односа према једном граду, према природи, према једној младости и према будућности, а да се окренемо реформама друштва, да на здравим основама, на вриједностима праведности, општег добра и просперитета градимо бољу будућност. Зато нам требају промјене.

Зато Број 8! Покрет за промјене! Прво Црна Гора! Реформе за спас земље!

Коментари
Investitot PatriJota
Investitot PatriJota: jeste li sigurni da tu đe sadite neće nići neka zgrada😃
11.06.2023 18:54
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar