Ћирилица Latinica
21.10.2024.
Култура

Роман “Медвеђа гора” Божа Никчевића промовисан у Бару

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Међународно удружење књижевних стваралаца и умјетника "Неказано" одржало је у Средњој економско-угоститељској школи у Бару промоцију романа “Медвеђа гора” младог и талентованог никшићког романописца Божа Никчевића. 

У програму су учествовали: Божо Никчевић – аутор, Јована Стевовић – рецензент, Лабуд Н. Лончар – уредник издања, Маја Николић и Санела Рамадановић Софтић. Гост вечери био је Дамир Марас, пјесник из Хрватске.

Лабуд Н. Лончар, уредник овог издања и предсједник Међународног удружења књижевних стваралаца и умјетника Неказано из Бара, а ове вечери у улози модератора, поздравио је испред удружења госте који су за ову прилику допутовали из Новог Сада, Београда, а породица Никчевић из Никшића. Лончар се захвалио Средњој економско-угоститељској школи на помоћи да дође до ове вечери, а посебно професору Неђељку Ђуровићу. Такође је поздравио и Веселина Ћетковића из Заграђа, идејног покретача и човјека који већ тридесет година успјешно води културну манифестацију “Дани Заграђа”.

Говорећи о Никчевићу и његовом роману, Лончар је истакао: "Вечерас промовишемо сјајан роман, сјајног младог романописца Божа Никчевића, чији је ово други по реду роман. Поред ова два објављена романа, има још један у припреми за штампу, надамо се у издању 'Неказано'. Са нама је вечерас и Јована Стевовић, млада пјесникиња из удружења 'Неказано', чију смо прву књигу поезије под називом 'Оћути' објавили и промовисали на овом истом мјесту гђе смо и вечерас, а која има спреман роман за штампу под радним насловом 'Писмом те чувам', наравно у издању 'Неказано'."

У наставку вечери, пјесникиња Санела Рамадановић Софтић присутне је упознала са богатом биографијом Никчевића. Пјесник, композитор и пјевач Дамир Марас присутне је обрадовао извођењем пјесме “Двије звијезде”, коју је написала пјесникиња удружења "Неказано" Катарина Бољевић, а за коју је он компоновао музику.

Након тога, Маја Николић, пјесникиња, на захтјев модератора, прочитала је пролог из романа као увод за разговор који су водили Лончар и Никчевић. Лончар је већ напоменуо како ће водити ово вече: "Пошто је роман у питању, о роману ћемо разговарати аутор и ја, и на тај начин ћемо покушати да вам приближимо радњу романа, али пажљиво, да вам не откријемо детаље. Ако бисмо другачије урадили, то је као да вам кажемо да гледате филм и испричамо га до краја, па чак и откријемо ко је убица."

Услиједила су питања, уз осврт на први роман Никчевића. Наиме, Никчевић је 2023. године објавио свој први роман “Није све у парама” у издању Књижевне омладине Србије, за који је освојио прво мјесто на књижевном конкурсу “Пегаз” и био номинован за НИН-ову награду 2023. године. Никчевић је са задовољством и зналачки у кратким цртама присутнима приближио свој први роман, напомињући да се многи ликови из њега јављају и у другом роману “Медвеђа гора”, као природан ток догађаја. Па чак и трећи роман, који је у припреми за штампу, садржи ликове из претходна два, уз појаву нових, чак и компликованијих ликова.

Никчевић и Лончар су пажљиво присутнима приближили и објаснили радњу романа, истичући да се главни лик, Дамјан, "дошавши на Институт за биологију, имена 'Медвеђа гора', који се налази на истоименом брду у сред недођије, окружен густом боровом шумом, наизглед остварује свој дугогодишњи сан. Али његов сан врло брзо претвориће се у ноћну мору, када сви на Институту након његовог доласка буду убијеђени да је он заправо неко други, момак којем се сваки траг изгубио пет мјесеци раније, управо на Медвеђој гори. Ко је момак који је нестао? Зашто је нестао? И због чега су он и Дамјан потпуно идентични? Дуго чуване тајне изаћи ће на виђело и учиниће да се Дамјан и његови новостечени пријатељи боре за сопствене животе."

Након тога, Дамир Марас је обрадовао публику пјевајући стару и чувену наполитанску пјесму “О соле мио”. Услиједили су аплаузи и завршна ријеч аутора и модератора, који су се захвалили на посјети и позвали присутне на заједничку фотографију, након чега је услиједило потписивање књиге од стране сјајног младог романописца.

Лончар је испред удружења "Неказано" најавио следећу промоцију романа “Мој дом” професорице Катарине Перић, која ће се одржати 3. новембра.

 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar