Ћирилица Latinica
23.07.2024.
Политика

Данас расправа о реконструкцији Владе: Маја Вукићевић ће бити министарка саобраћаја

Аутор: Редакција 3 Оставите коментар

Иако се вјеровало да јој је намијењено мјесто потпредсједнице Владе, Баранка Маја Вукићевић (ДНП) биће министарка саобраћа у реконструисаном кабинету Милојка Спајића, док ће њен партијски колега Милун Зоговић бити потпредсједник Владе.

Уз ДНП и НСД која ће добити два министарства и једног потпредсједника Владе, улази и Бошњачка странка која је прихватила услов да раскине савезе са ДПС-ом на свим нивоима.

Скупштина ће данас од 11 часова расправљати о уласку нових кадрова у владу. Влада ће имати 26 или 27 министарства, најмање пет потпредсједника без министарског ресора и премијера.

За нове кадрове у влади биће предложени функционери Бошњачке странке (БС), Нове српске демократије (НСД) и Демократске народне партије (ДНП).

Бошњачка странка би могла да у реконструисаној Влади добије шест позиција.

Припашће им како су констатовали на сједници Главног одбора (ГО) БС-а, који је синоћ подржао улазак у Владу, “11 одсто власти по дубини”.

Та странка би требало да добије позицију министра вањских послова, коју ће скоро извјесно покривати шеф странке Ервин Ибрахимовић, а он ће бити и потпредсједник Владе за међународне односе.

БС-у би требало да припадне и мјесто министра социјалног старања и демографије, позиција која ће се ослободити раздвајањем Министарства енергетике и рударства, те новоформирана министарства за дијаспору и министарство за регионални и инвестиоциони развој и сарадњу са НВО.

Адмир Шахмановић је кандидат за министра рударства, нафте и гаса, Дамир Гутић за министра социјалног старања и демографије, Мирсад Аземовић за министара за дијаспору и Ернад Суљевић за министра за регионални и инвестиоциони развој и сарадњу са НВО.

У Владу би требало да уђу и кадрови НСД и ДНП, који тренутно подржавају Владу без учешћа у њој.

НСД Андрије Мандића ће добити мјесто потпредсједника Владе за просвету и образовање и можда вјерска питања, које ће, како је наговијештено, покрити др Будимир Алексић. Према коалицином споразуму, НСД је требало да добије Министарство просвете, науке и иновација.

Министарство просторног планирања преузима посланик НСД Славен Радуновић, а на мјесто министарке туризма Симонида Кордић.

Ново потпредсједничко мјесто за инфраструктуру из редова ДНП требало би да добије Милун Зоговић, док ће његова партијска колегиница Маја Вукићевић бити министарка саобраћаја. То је на сједници у петак потврдило и предсједништво ДНП-а.

Уласком ових партија у Владу нова парламентарна већина би имала 52 посланика.

Како се може чути, биће формирано Министарство за сарадњу са парламентом и да ће њиме руководити Милутин Буторовић (ПЕС). То би требало да буде 27. министарство у Влади.

Нови министар правде највјероватније ће бити Бојан Божовић, уколико Скупштина на данашњој сједници разријеши актуелног министра и искљученог члана ПЕС-а Андреја Миловића.

У крњем облику, пишу "Вијести", остају нека министарства којима руководе кадрови ПЕС-а. Филип Радуловић је био на челу министарства саобраћаја и поморства, из којег је издвојен саобраћај, Наида Нишић, чије је министарство рада и социјалног старања такође подијељено, као и Саша Мујовић, чији је ресор енергетике и рударства такође подијељен на два дијела. Под знаком питања је био останак у Влади министра просторног планирања, урбанизма и државне имовине Јанка Одовића, чији дио прелази у руке НСД-а.

Владимир Мартиновић више неће бити министар у Влади Црне Горе, а умјесто њега на челу новоформираног министарства екологије, одрживог развоја и развоја сјевера биће Дамјан Ћулафић, саопштено је синоћ након вишесатне сједнице Предсједништва Демократске Црне Горе.

Алекса Бечић, ће и у реконструисаној Влади бити на позицији замјеника премијера и потпредсједника Владе за безбједност, одбрану, борбу против криминала и унутрашњу политику, а Момо Копривица, Данило Шарановић, Драган Краповић и Тамара Вујовић "наставити да обављају функције које су покривали и у претходних девет мјесеци".

Спекулише се и да ће без потпредсједничког мјеста за демографију и младе остати СНП-ов Драгослав Шћекић, који је ће задржати ресор спорта.

 

Коментари
Miljan
Miljan: Aj da vidimo kako je učinjena?!da vidim i to čudo
23.07.2024 16:40
Centar
Centar : Bravo Majo srecno bilo
25.07.2024 08:13
Međunog.
Međunog.: Srećno ti bilo Majo i Bog ti upomoć
26.07.2024 16:36
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar