Ћирилица Latinica
27.03.2024.
Политика

Лековић: Борис Савић је поданик Весне Меденице!

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

"Дубоко сам забринут због најновијих информација које су изашле у јавност о начину комуникације предсједника Вишег суда, Бориса Савића, са Весном Меденицом, тадашњом предсједницом Врховног суда. Чињеница да је Савић редовно рапортирао Меденици о стању у више значајних случајева, као и о фазама апелација и условним отпустима, изазива нове и додатне озбиљне сумње у интегритет правосудног система у претходном периоду", навео је у саопштењу медијима Момчило Лековић, посланик из Бара у црногорском парламенту.

Надаље у обраћању јавности, Лековић истиче:

Ово дефинитивно може појачати сумње у пристрасност и намјеру одуговлачења поступка у кривичном предмету против оптужене бивше предсједнице Врховног суда Црне Горе Весне Меденице, а који је тренутно у току.

Подсјећам да је предсједник Вишег суда у Погорици Борис Савић, прије двадесетак дана одбио предлог државног тужиоца Вукаса Радоњића за изузеће предсједника вијећа судије Наде Рабреновић, управо због сумњи у пристрасност.

Поданички приступ који је видљив у комуникацији према Весни Меденици представља озбиљан ударац на независност судства и темељне принципе владавине права. Умјесто да предсједник Вишег суда буде непристрасан и независтан у доношењу одлука и да исто обезбиједи у Вишем суду, чини се да је Савић много више водио рачуна о томе како ће његове одлуке и одлуке Вишег суда бити перципиране од стране тадашње предсједнице Врховног суда.

Овдје се сада поставља логично и забрињавајуће питање, да ли овакав поданички однос још увијек траје и зноји ли се Борис Савић још увијек од Весне Меденице?

Такво понашање ставља у питање интегритет и непристрасност судова, те потпуно нарушава повјерење грађана у правосудни систем.

Судије би требало да доносе одлуке искључиво на основу чињеница и закона, а не да се повлађује личним или политичким интересима појединаца на високим функцијама.

Позивам надлежне институције да истраже и ову ситуацију и предузму одговарајуће мјере како би се осигурала независност и интегритет судства. Грађани заслужују правичан и транспарентан правосудни систем у којем се одлуке доносе на основу закона, а не личних и политичких интереса.

Коментари
DJEKNA NIJE UMRLA.........
DJEKNA NIJE UMRLA.........: To bjese onaj savic sto mu iskopase tunjel do ispod guzice i kad se to objelodani on odmah izjavi iz depoa nista ne hvali a oni kukala im majka ni dan danas ne znaju sto im hvali osim sto hvali ,,dasaka,,pojedincima ,Veke ih je vrcela i dan danas vrti oko malog prsta ne smiju kukavci Bob da kazu .
28.03.2024 23:01
Centar
Centar : Svaka cast
30.03.2024 20:49
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar