Ћирилица Latinica
02.10.2024.
Култура

Чекајући воз на слијепом колосјеку

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Међународно удружење књижевних стваралаца и умјетника "Неказано" објавило је књигу поезије "Чекајући воз на слијепом колосијеку"  Здравка Ђурановића, познатог црногорског музичког и естрадног умјетника. Ријеч је о књизи љубавне поезије а ово је његова друга књига, Неказано је издавач оба остварења.

Књига је луксузно издање, са тврдим корицама графички и технички одлично урађена. Лектор овог издања је Ина Ђурановић, његова кћерка, која је у овој улози била и у претходној књизи. Рецензенти су Проф. др Драшко Дошљак и др сц. иур. Нина Радуловић, која у својој рецензији каже:" Својом лирском поезијом Здравко слави љубав. Све његове жене нијесу објект, већ субјект љубави којем се диви и показује поштовање. Оне су безвремене и свјеже једнако као и онда када су биле вољене („Октобарска киша“). Тако пожељан однос према жени може да има само господин или, како сам за себе каже, „(Као) посљедњи дон“. Ипак, магични рецепт за љубав као трајну категорију благостања и среће није пронашао, можда зато што није нашао Пенелопу. Но у његовом случају, све су те жене у неком тренутку биле Пенелопа, а живот одисеја с успонима и падовима. Зато је читање такве одисеје изузетно поучно и за мушкарце и за жене јер храбри на устајање послије падова и неодустанак од потраге („Због чега пијеш, незнани друже“, „Вјерујем“, „Вјеруј у анђела“). Ради се о подуци не само о љубави, него и о самом животу, што је тематика коју обрађује, али не понавља, већ истрајно иде напријед из ситуације у ситуацију. "

 "Пред нама је сјајна књига, сјајног умјетника. У претходној књизи "Извираће ђе је извирало" Здравко је опјевао своју љубав према свим крајевима Црне Горе. Према свим народима, свим сокацима, планима, ријекама и сл. А у овој књизи је опјевао Жену и љубав према жени. Урадио је то на збиља посебан, свој начин. Радује ме што се и овог пута одлучио да Неказано буде његов издавач и да промовише његову писану ријеч. Ускоро ћемо организовати и промоцију књиге и заједно са Здравком обећавамо да ће бити сјајна. Биће пјесме, глуме, рецитације, поезије. Биће то незаборавно вече!" - казао нам је Лабуд Н. Лончар, уредник издања и предсједник Међународног удружења књижевних стваралаца и умјетника "Неказано".

 ***

Здравко Ђурановић, сањар и боем, рођен је 09. јуна 1959. године у Титограду, гдје је и завршио школовање. Почев од 16. године живота, посветио се писању пјесама, музике и вокалним изведбама, откривајући свој дар на просторима унутар и изван домовине, чему свједочи опус који се процјењује да обухвата преко петсто ауторских радова.  Неки од споменутих радова истакнути су у збирци поезије Извираће ђе је извирало, коју је објавио 2022. године, када му је за његов музички живот, дужи од четрдесет година, додијељена награда 19. децембар.  Књига коју читате садржи мали дио ауторових исповијести о рођењу и пропадању љубави, времену као непријатељу страсти, љепоти која скончава разочарањем, неуспјесима који воде самоспознаји.  Уједно је његова друга књига, написана уз обећање о трећој.

 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar