Ћирилица Latinica
26.06.2024.
Култура

Држава без разумијевања за своје репрезентативне ствараоце: Ремс им није "на линији"

Аутор: Редакција 5 Оставите коментар

Да држава преко својих министарстава и разноразних фондова неријетко финансира пројекте "културе" који представљају деградацију и скрнављење њене историје, традиције и суштине - и није нека новост.

С друге стране, културни посленици и ствараоци са завидном репутацијом, по свом квалитету и те како препознати у земљи, региону, па и и свијету, најчешће су у запећку када су у питању било какве награде за њихову дјелатност. То што они проносе славу Црне Горе неупоредиво дјелотворније него велика већина углавном анонимних и по квалитету у најмању руку спорних "стваралаца" са државног вагана, не дотиче оне које је запало да одлучују шта може бити финансирано из буџета, а шта не.

Такви, уосталом, са културом, према оцјени многих, и тако мало чега заједничког имају. То је, знамо сви, заправо континуитет, иако се вјеровало да је 30.август 2020. године означио крај владавине структура успостављених на идеолошкој матрици која је агресивно промовисала унижавање и затирање свега што има везе са моралом и свијетлом црногорском прошлошћу. 

О томе свједочи и однос Министарства културе Црне Горе према свјетски признатом писцу из Бара, академику Игору Ремсу.

"Барски портал", подсјетимо, први је објавио радосну вијест да је на Дан Побједе против фашизма (9. маја), овај наш суграђанин добио двије награде у италијанском граду Анцију, поводом 80 година ослобођења од фашизма.  У вези са тим упутио је одмах захтјев Министарству културе и  предсједнику Општине Бар да помогну његов одлазак у Италију како би достојанствено представљао  наш град и земљу и преузео награде.

Нажалост, његова обрћања нису наишла на разумијевање, па није ни присуствовао цеременоји додјеле награда.

 

Одговор из Министарства културе и медија

 

Из Министарства културе и медија Ремс је добио сљедећи одговор:

 

Поштовани господине Ремс,

У односу на Ваш допис (13-430/24-1459/1), информишемо Вас да су тренутно приоритети у Директорату за културно-умјетничко стваралаштво реализација финансијских обавеза које Министарство културе и медија има према пројектима који су подржани на конкурсу за културно-умјетничко стваралаштво,те стога нијесмо у могућности да финансијски учествујемо у финансирању Вашег одласка на фестивал.

С поштовањем

Барбара Делаћ, виша савјетница III за подршку креативним индустријама

 

Одговор на одговор

Непосредно након одговора Министарства, услиједио је допис Ремса, чији садржај преносимо:

 

Поштована Барбара Делаћ, 

Нормална држава рачуна да треба да има и средства која се могу употребити ad hoc. Да објасним: ако неки умјетник добије награду ( моја маленкост је добила двије награде на расписаном међународном конкурсу "Про Локо", града Анција поводом ослобођења од фашизма у секцији А , антиратна пјесма и у секцији Б, пјесма о граду Анцио, о љету или мору...), а држава препозна да је то и њена промоција, онда би тако морала да та средства и има! Нажалост, ситуација у култури ЦГ је више него катастрофална! Али, то је већ хронично, а то потврђујем сопственим примјером ево скоро 30 година! Ту и тамо неки министар културе препозна неке домете и одговори, али то је ријетко и недовољно.

 

Акад. Игор Ремс

 

 

 

Коментари
Sheki
Sheki: za shto trazhish pare ti da psujesh i pishesh protiv sfe shto nisu srbe jer za to ???
26.06.2024 10:40
Лазар
Лазар: Шеки, у кућицу, козојебу!
26.06.2024 10:52
Boko
Boko: Naravno da je gdin Rems u pravu, ne može se sve planirati unaprijed, postoje situacije kao ova gdje je čast primiti nagradu za sve nas osim za političke nadničare
26.06.2024 11:37
Игор Р.за sheki
Игор Р.за sheki: Да, управо о томе и говорим! Наша кућа постала је дом за странце и још горе неписмене. Али овакви као “sheki“нису “опасни” док су далеко од близу којег оруђа, најопаснији су они из нашег родног знака, интелектуалци, који су “преломили у глави” па су идеолошки ближи овим неписменим наказама него родно најближим!
26.06.2024 11:40
Mikac slavko-baja
Mikac slavko-baja: Svako moze da izrazi svoje misljenje ali da kritikuje rad umetnika moze onaj ko ima i horizontalu i vertikalu u geometriji!!!! O brizi kulture nepotrebno je trositi RECI
29.06.2024 08:46
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar