Ћирилица Latinica
09.09.2023.
Култура

У Бар стигло 80 пјесника: Мисија промоције љубавне поезије, културе и туризма

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

Међународно удружење књижевних стваралаца и умјетника "Неказано" по шести пут окупило је пјеснике и умјетничке ствараоце из региона у јединственој мисији промоције љубавне поезије, културне и туристичког потенцијала Бара.

Овдје је јуче почео, наиме, VI Међународни фестивал љубавне поезије "Пјесник - Светионик", на који је пристигло око осамдесет учесника; пјесника, књижевника, књижевних критичара и теоретичара књижевности. Стигао је и Културни центар "Хаџи Рувим" из Лајковца који је са својим директором Милутином Ранковићем довео свој фолклорни ансамбл да се представе Бару и пјесницима фестивала.

У својој мисији промоције туристичке и културне понуде града Бара удружење "Неказано" је своје госте упознало са локалним Музејом, Саборним Храмом Св. Јована Владимира, Старом маслином и Старим градом Баром.

Међу онима који су  љепоте и културну баштину Бара имали прилике да упознају првог дана фестивала су и -  др Кристина Николовска потпредсједница Удружења књижевнка С.Македоније, доц. др Раде Вучићевић теоретичар књижевности и књижевни критичар Мирослав Мишо Бакрач предсједник Удружења писаца "Чегар" из Ниша, Мирјана Светозаревић књижевник, УП Чегар из Ниша мр Татјана Миленковић, ПР Нишког културног центра и оснивач "Женске мреже Србије", Војин Тривуновић и Динко Османчевић књижевници из Бања Луке, Силвана Јовановић пјесникиња из Велике Кладуше, Срђан Бајић пјесник из Канаде, проф. др Xхемил Битићи из Приштине, Данијела Миланова, директор библиотеке из Мале Црње, мр Драган Радосављевић књижевник , Зорка Тошић књижевница из Лознице , Невена Кокановић књижевница из Лознице, Вања Парача пјесникиња из Београда / Цетиња/, Кристина Бјелић пјесникиња из Мојковца, Садије Алити пјесникиња из Тетова и многи други.

Сљедствено лијепој традицији, отварање фестивала уприличено је код црвеног светионика на секундаррном лукобрану барске Марине.

У златном барском сутону пјесници су послије здравице Милутина Ранковића Бару, фестивалу и пјесницима и поздравне ријечи Лабуда Н. Лончара, предсједника удружења "Неказано", говорили своју поезију, а посебно лијепу слику дала су дјеца из Фолклорног ансамбла Културног центра Хаџи Рувим из Лајковца са својом кореографкињом Јеленом Поповић - Стевановић.

Многи пјесници су при свом наступу изјавили како су били на многим фестивалима у свијету, али је према општем ставу, овај фестивал јединствен и радо ће поново доћи да говоре своју поезију, посебно поред светионика. Уколико буду позвани, како рекоше неки од њих.

Након тога у Амфитеатру ЈУ Средње стручне школа Бар и Факултета за пословну економију и право Бар одржана је промоција књига три ауторке и то: "Моје друго ја" Енесе Сукић из Бара, "(Бес)Крај залуталог блуза" Вање Параче која каже да је Београдска Цетињанка и "Прсти" Кристине Бјелић из Мојковца.

Атмосфера у амфитетару је била фантастична. Модератор Вечери био је Лабуд Н. Лончар, предсједник удружења "Неказано" који се на почетку вечери захвалио на помоћи ЈУ Средња стручна школа Бар и Факултета за пословну економију и право Бар, Месопромету "Франца", копирници С&С, Радио Бару, порталима Једро, Бар Инфо, Ферал, Барски портал и Показивач.

Младе ауторке Сукић, Парача и Бјелићка одушевили су публику говорећи и читајући своју поезију и одломке из драме. Пјесникиње Невена Кокановић и Зорка Тошић помогле су својим млађим колегиницама читајући по неколико њихових пјесама.

Горан Радичевић, потпредсједник удружења "Неказано" говорећи о Сукићким казао је да га је изненадила њена стручност и умијеће а на први мах је чак помислио да то није тако, међутим ишчитавајући књигу одушевио се зрелошћу размишљања имајући у виду чињеницу да је она књигу написала са непуних осамнаест година.

Владимир Церовић, пјесник и глумац у одсутности свог пријатеља глумца Драгише Симовића који је написао приказ књиге Енесе Сукић прочитао је исти. Професорица Мирјана Савићевић говорила је о Енеси Сукић и њеним умјетничким афинитетима, као и рофесорица Валентина Вања Дробњак која је и препоручила тадашњу ученицу Сукић и њену књигу  издавачу.

Испред удружења "Неказано", пјесник Младен Бабовић, уручио је признања “Пјесник – Светионик” представницима ЈУ Средња стручна школа Бар и Факултета за пословну економију и право Бар.

Испред Факултета за пословну економију и право Бар удружењу и публици се захвалила мр Ивана Ковач.
На крају ове јединствене промоције три књиге која се одржала у склопу VI Међународног фестивала љубавне поезије, покретач и иницијатор овог фестивала Лабуд Н. Лончар се захвалио ауторима и гостима најављујући предстојеће активности, а то су промоција књижевног стваралаштва Војина Тривуновића, члана "Неказано" из Бања Луке, као и промоцију заједничке збирке (зборника) љубавне поезије 110 аутора koja ће се одржати на истом мјесту а трећег дана фестивала представиће се у Заграђу код Сутомора “Женска мрежа Србије” на челу са мр Татјаном Миленковић из Ниша као и Фолклорни ансамбл Културног центра "Хаџи Рувим" из Лајковца и многи други пјесници.

Коментари
Marija Novicic
Marija Novicic: Kao da nema folklora u Baru. Naprotiv. Sve je ovo, ja tebi ti meni.... NVO samo pranje novca... Smejurija ko pokušava uporno biti,, eminentni umjetnik"..
10.09.2023 18:24
Labud N. Lončsr
Labud N. Lončsr: Poštovana, rijetko kada komentarišem ali sada moram. Saradnja sa Kulturnim centrom „Hadži Ruvim" iz Lajkovca je prijateljska. Kao i sa ostalim učesnicima. Nikakvo pranje novca. Sav ovaj Festival sam ja lično finansirao. Od svog novca. Svoje ušteđevine. Bez sponzora. Rado ću Vam poslati kopije računa, samo mi dostavite e- mail preko redakcije. Smejurija je Vaš pokušaj omalovažavanja jednog divnog festivala. Vama savjetujem da pogledate spisak NVO koje dobijaju novac od grada. Mi nijesmo od tih. Za kraj: samo vi radite svoj posao. A ja ću svoj. Tako je najbolje! Svaka druga prepiska sa vama i bilo kim drugim po ovom pitanju je besmislena. Dovoljno mi je što ste Vi očigledno eminentni!
11.09.2023 19:33
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar