Ћирилица Latinica
27.03.2024.
Политика

Влада: Улагања у 260 км ауто - путева и 200 км брзих саобраћајница

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Одржана је прва сједница Савјета за јавне инвестиције, којим предсједава премијер Милојко Спајић, уз учешће ресорних министара и кључних институција у реализацији капиталних пројеката.

У дијелу креирања основа за даљи инфраструктурни развој, Савјет се упознао са активностима новог механизма електронског праћења реализације пројеката из Капиталног буџета Црне Горе, који спроводи Министарство финансија, са циљем ефикасније реализације пројеката. Савјет је утврдио динамику израде Мастер плана инфраструктурног развоја Црне Горе, као и спрецифицирања нових пројеката инфраструктуре.

„Савјет је донио одлуке у дијелу неопходности јачања контролних механизама имплементационих јединица Капиталног буџета државе, у смислу контроле и провјере пројектне документације, као и механизама снажнијег мониторинга у дијелу лиценци у оквиру ингеренција надлежног министарства. У смислу интензивних активности МОНТЕПУТ-а ДОО предвиђене су радње на даљој изради идејних рјешења за изградњу аутопутева и брзих саобраћајница са фокусом на дионицу аутопута Подгорица – Бар, као и креирања неопходних предуслова за укључивање преостале саобраћајне инфраструктуре у Просторни план Црне Горе, међу којима је и дионица Смоковац – гранични прелаз Божај, на иницијативу потпредсједника Владе Ника Ђељошаја. Јавни позиви и тендерски поступци за израду идејних пројеката и идејних рјешења за више дионица, који су у току, указују на континуирану преданост Владе инфраструктурном развоју. У том смислу предвиђена је изградња око 260 км аутопутева и око 200 км брзих саобраћајница“,истакнуто је у саопштењу.

У дијелу даљег инфраструктурног развоја и партнерске подршке Европске уније Црној Гори, у оквиру Реформске агенде за Инструмент ЕУ за реформу и раст, на предлог Министарства европских послова разматрана је листа приоритерних пројеката за финансирање Западнобалканског инвестиционог оквира у оквиру Плана раста ЕУ, у дијелу сљедећих приоритетних области: просвјета, здравље, дигитализација, енергетика и саобраћај. Стога је у наредним годинама, инфраструктурном развоју Црне Горе очекивана финансијска подршка и из ових програма.

„Савјет је разматрао нови оквир регулаторног уређивања стратешких инвестиција са циљем успостављања новог приступа инвеститорима и њиховим идејама у Црној Гори. Стратешким приступом жели се послати порука о напорима Владе да Црна Гора постане интересантна инвестициона опција за стратешке пројектне идеје, што у коначном води убрзаном развоју наше економије и најважније побољшању животног стандарда грађана. Са посебним акцентом на јавне стратешке инвестиције које доприносе снажнијем развоју Црне Горе.Савјет за јавне инвестиције је дио новог институционалног оквира за унапређење јавних инвестиција, ефикаснију координацију и реализацију активности у дијелу Капиталног буџета Црне Горе и других пројеката инфраструктурног развоја. Посебан акценат у наредном периоду биће покретање нових инфраструктурних пројекта у сектору саобраћаја, енергетике, образовања и стварања нових предуслова економског развоја Црне Горе“,наводе из Владе.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar