Ћирилица Latinica
18.09.2024.
Политика

ПОНИШТЕНО РЈЕШЕЊЕ; Тамара Вујовић се покајала и извинила: Митрополит Амфилохије међу најзначајнијим епископима православног свијета!

Аутор: Редакција 3 Оставите коментар

Министарка културе и медија Тамара Вујовић огласила се након саопштења Епархије будимљанско-никшићке поводом иницијативе о подизању споменика Амфилохију у Беранама.

„У односу на текстове у појединим медијима у Црној Гори, а који се тичу подизања спомен-обиљежја Митрополиту црногорско-приморском Амфилохију, желим да појасним да сам предметно Рјешење 13-082/24-276/6 којим се одбија захтјев Предсједника Општине Беране за подизање спомен-обиљежја Митрополиту Амфилохију поништила, јер у Министарству културе и медија није спроведен поступак у складу са одредбама члана 9 став 2 и 3 Закона о спомен-обиљежљима“, навела је она.

Тиме је, како додаје, прописано да се спомен-обиљежје не може подићи прије истека рока од 20 година од дана када је лице умрло, а да се изузетно спомен-обиљежје може подићи прије истека овога рока уз претходну сагласност Владе Црне Горе.

„Међутим, Министарство културе и медија није од Владе затражило претходну сагласност и из тог разлога упућујемо извињење грађанима и грађанкама Црне Горе и Епархији будимљанско-никшићкој. Желим да нагласим да се цитиране одредбе у појединим медијима не односе на лик и дјело Митрополита Амфилохија, већ су дио садржаја сваког рјешења када се одлучује о било којем захтјеву за подизање спомен-обиљежја“, додаје она.

Митрополит Амфилохије је, додаје, изузетно значајна личност за Црну Гору и један од најугледнијих епископа и теолога у читавом православном свијету.

МКМ ће у складу са одредбом члана 9 став 3 Закона о спомен-обиљежјима затражити претходну сагласност Владе Црне Горе у односу на захтјев за подизање спомен-обиљежја достављен од стране Општине Беране,у складу са овлашћењима Владе“, истакла је она.

Коментари
Црни
Црни: После ....... нема кајања, мустро једна....
18.09.2024 13:49
Zarko
Zarko: kakva kobila. Sta bi, vuna kićo, a ?
18.09.2024 13:50
LOLA CG
LOLA CG: Zamislite taj jad i bijedu: da jedna gospođa ili gospođa u pokušaju, određuje ko je zasluzan građanin CG, ko je patriota, ko je NEKO i obrnutim redom. Kada se zadrhti od Boga..." izvinite...". Izvinite Vi sto nisite titulu Ministarstva kulture i medija.
18.09.2024 21:09
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar