Ћирилица Latinica
06.09.2024.
Политика

У жељезнички превоз није улагано три деценије

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Министарка саобраћаја Маја Вукићевић гостујући у емисији “Добро јутро Црна Горо” казала је да је пред тим ресором пуно проблема и ствари на којима треба радити, почевши од авио до жељезничког превоза, у ком је затекла, како каже, највеће проблеме.

“С обзиром на околности у којим ради жељезнички превоз, и овај ниво услуге је изванредан, с обзиром на то да се 30 година тамо ништа није улагало. Проблем је и капацитет одржавања жељезничких возних средстава, то је нешто на чему радимо и тренутно је у току спајање фирми Одржавање жељезничких возних средстава и Жељезничког превоза”, казала је Вукићевић.

Поручује да нас очекује реконструкција пруге, а узалуд ће, каже, бити набавка нове жељезничке инфраструктуре уколико пруга не буде у добром стању.

“У свим тим предузећима сам затекла много проблема. Покушавамо да санирамо тешку финансијску ситуацију. Оно што смо успјели јесте да отпишемо камату Монтекаргу који има према жељезницама Србије. Та камата је око 565 хиљада еура, и очекујем да влада Србије ускоро то потврди на сједници”, казала је.

Без помоћи ЕУ, Вукићевић каже да је тешко завршити пројекат реконструкције пруге од Бара до Београда.

“Нисмо прецизирали износ средстава јер у овом тренутку не знамо колико ће тачно фалити средстава за завршетак пројекта. Оно што могу да кажем је да је Црна Гора добила 112 милиона гранта и исто толико кредита ЕБРД-а за почетак градње од Бара до Голубоваца. Главни пројекат је завршен, послат је на мишљење Агенцији за заштиту животне средине. Очекујемо да ускоро добијемо то мишљење, надам се позитивно како би могли да наставимо са пројектом. Почетак реконструкције очекујем наредне године, ове године можда може бити радова на жељезничким конструкцијама и мостовима, али почетак реконструкције би требало да почне наредне године”, саопштила је она.

Прва фаза је реконструкција пруге од Бара до Голубоваца, а на питање које су то критичне тачке, Вукићевић каже да их је много.

“Оно о чему смо разговарали са српским министром Гораном Весићем је могућност да се жељенички превоз одржава у моменту док се пруга буде реконструисала и постигли смо сагласаје да га не треба прекидати, него да га треба организовати како би и даље могао да се повеже Бар – Београд преко пруге”, навела је министарка.

На питање када ће се наставити изградња ауто-пута, Вукићевић истиче да доста ствари не зависи директно од ресора којим управља.

“У току је тендер који се одвија по правилима ЕБРД-а и треба да се изабере извођач за наредну фазу, а то је фаза од Андријевице до Матешева, 22 километра. Очекујемо да до краја године потпишемо уговор са извођачем… Пројектовано је да за пет година имамо другу фазу завршену, а ја се надам да овај први дио израде главног пројекта се може завршити у краћем року”, навела је она.

Вукићевић је мишљења да је одлука Аеродрома да подигне таксе лоw цост компанијама била изузетно штетна, што је, каже утицало и на репутацију наших аеродрома.

“Осим што смо изгубили одређене линије, аеродроми су постали потпуно неконкурентни у односу на аеродроме региона и радило се о одлуци која је штетно дјеловала на само пословање и репутацију.Оно о чему сам већ разговарала са директором Аердрома Роком Толићем и предсједницом борда Јеленом Мараш јесте могућност да се снизе таксе и постигнут је одређени договор – да они наступе са неком новом понудом ка лоw цост компанијама, и имам информацију да смо близу договора”, навела је министарка, додајући да очекује да се то дефинише у најкраћем могућем року.

(РТЦГ)

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar