Ћирилица Latinica
04.07.2023.
Свијет

Њемачке фирме и даље зарађују милијарде у Русији

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

У Русији су тренутно активна 262 предузећа која су у 2022. остварила промет у висини од 23,2 милијарде долара

 

У Русији је још активно преко 260 њемачких фирми које остварују промет од преко 23 милијарди долара, објавио је њемачки јавни сервис АРД.

„Њемачке компаније су 2022. руској држави платиле порезе у висини од 402 милиона долара“, јавља АРД позивајући се на податке Школе економије из Кијева.

Како произлази из истих података, у Русији су тренутно активна 262 предузећа која су у 2022. остварила промет у висини од 23,2 милијарде долара.

Послије напада Русије на Украјину у фебруару 2022. године и увођења санкција Русији, велик број њемачких фирми је напустио ту земљу, али их је много већи број, око двије трећине, остао активан.

Највећи промет прошле године, с 3,4 милијарди долара, у Русији је остварио њемачки трговински концерн Метро.

Представници ове компаније су дневнику Франкфуртер алгемајне цајтунг навели да својим пословањем у Русији не крше санкције које је Еувопска унија увела овој земљи.

„Наше пословање у пуној мјери одговара захтјевима које налажу ЕУ санкције“, рекли су представници Метроа који су најавили да ће и даље остати присутни у Русији.

Друга по реду по промету њемачка компанија у Русији, енергетска фирма Унипер, најавила је свој скорашњи одлазак из ове земље.

Према писању АРД-а и остала њемачка предузећа активна у Русији не крше санкције ЕУ.

Од њемачких су у Русији активније фирме из САДФ, које су у 2022. години оствариле промет од 40 милијарди долара, а у руску државну благајну уплатиле 712 милиона долара пореза.

www.dan.co.me 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar