Ћирилица Latinica
01.09.2024.
Политика

Дејан Ђуровић: Влада ће трајати пун мандат

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

Договор око формирања нове локалне власти у Андријевици је готово извјестан и то доказује озбиљност Нове српске демократије, казао је у интервјуу за Борбу Дејан Ђуровић посланик у Скупштини Црне Горе.

У медијима се појавила информација да је извјесан договор о формирању власти у Андријевици. Да ли ће Андријевица стварно добити нову власт, те ако хоће – ко ће је чинити?

„Договор око формирања нове локалне власти у Андријевици је готово извјестан и то доказује озбиљност Нове српске демократије. Како кроз историју нашег политичког ангажмана, тако и данас, НСД је била стожер окупљања, стварања позитивне атмосфере и договора. У данашњем мору оштрих ријечи и лаког отпочињања политичких конфронтација, заиста предано радимо на томе да будемо мост помирења који ће омогућити да како Андријевица, али тако и све друге локалне самоуправе у којима вршимо власт и на крају сама државна власт функционишу на најбољи могући начин, јер то је оно што грађани траже од нас.

Власт у Андријевици ће чинити Нова српска демократија и наши коалициони партнери са којима чинимо власт на државном нивоу, као и локална листа „Васојевићки покрет уједињења“ и сматрамо да смо пронашли формулу како да Андријевицу истргнемо из политичке нестабилности у којој се до релативно скоро налазила.

Грађани Андријевице су то очекивали од нас, јер је тај град, као центар Васојевићког краја од изузетне важности за цијелу Црну Гору и заслужује да има одговорну и стабилну локалну самоуправу која ће се, за разлику од Демократске партије социјалиста, која је током своје владавине у тој општини била актер бројних афера, прије свега везаних за мини Хидроелектране, бавити оним темама које су важне становницима овог краја.

Када сам већ поменуо афере везане за мини Хидроелектране и некадашњу ДПС локалну самоуправу, надам се да ће ти случајеви добити пријеко потребну пажњу СДТ-а, јер иако смо посвећени помирењу и изградњу боље будућности, истовремено смо посвећени истини и правди и сматрамо да је кључ за оздрављење Црне Горе као друштва да се сва непочинства која су учињена током владавине ДПС-а морају процесуирати.“

Слиједе нам ванредни подгорички избори 29. сетембра. Већ видимо склапање непринципијелних коалиција (Покрет за Подгорицу, Покрет за промјене и УРА). Како видите улогу предсједника државе Јакова Милатовића у цијелој тој причи, да ли он представља кохезиони или реметилачки фактор на политичкој сцени?

„Немам сумње да ће грађани Подгорице и других општина у којима се одржавају локални избори снажно подржати коалицију За будућност Црне Горе и да ћемо као и увијек бити стожер нове власти, заједно са нашим коалиционим партнерима са државног нивоа.

Предсједник државе се, упркос нашим бројним позивима да се врати вољи грађана који су гласали за промјене 30. августа 2020. године, одлућио да нажалост иде путем који је трасирао његов претходник.

Сврставањем у један од табора, самом себи је одузео право да се представља као предсједник свих грађана, јер је исто чинио и некадашњи предсједник ДПС-а Мило Ђукановић, који је редовно био челно лице свих кампања његове партије.

Нажалост, за разлику од предсједника НСД Андрије Мандића, који је у протеклом периоду на дјелу доказао како се превазилазе вјештачке подјеле које је креирао ДПС, предсједник државе из нама непознатог разлога и даље инсистира на њима. Посебно забрињава што се стиче утисак да предсједник Милатовић покушава, што би рекао наш народ “силом на срамоту” да успостави систем кохабитације и на тај начин уруши све оно што смо тако вриједно стекли током актуелног 28. Сазива Скупштине Црне Горе, посебно када је у питању пут ка ЕУ.

Вјерујем да убједљивој већини грађана, а посебно припадницима српског народа, изузетно смета овакав однос предсједника државе према извршној и законодавној власти, посебно ако се узму у обзир и неки његови ставови о болним темама попут Резолуција о геноциду у Сребреници и Резолуција о геноциду у Јасеновцу.“

Влада Црне Горе никад раније није бројала оволико чинилаца, односно министара. Да ли је то њена предност или мана? Је ли толики број министарстава осликава битку за фотеље или за добро државе и њених грађана?

„Одговор је врло једноставан – видјели смо домете и ефикасност “експертске Владе” која је била најмања у историји Црне Горе, а видјели смо и домете када једна просјечна Влада има мањинску подршку. Ти експерименти, који су нажалост наметнути грађанима након величанствене побједе 30. августа, јасно су показали да постоји потреба за одговорном Владом која има широку подршку у парламенту и то је оно што је испоручено грађанима.

Ова Влада има историјску подршку у парламенту и сматрам да је посвећеност ресора одређеним сегментима нашег друштва позитивна ствар, јер ће министри, њихови сарадници и запослени у министарствима моћи да се фокусирају на идеје, визије и пројекте из дате области и јасно ће се знати који сегмент извршне власти пада под чију надлежност.

Сигуран сам да ће садашња, реконструисана Влада, која је уласком коалиције ЗБЦГ добила додатну стабилност, трајати пун мандат и да ће испунити оно што грађани од нас желе, а то је помирење народа у Црној Гори, економске реформе које ће учинити да плате и пензије у Црној Гори буду највеће у региону и да ће се створити реална радна мјеста у јавном и приватном сектору за све који желе да раде у нашој земљи.“

 

Коментари
гаврило
гаврило: Нови Нострадамус!
01.09.2024 15:42
NEKSAN
NEKSAN: Možda na tvoj televizor, jer prije svega vlada nema prirodnu ljepotu.Pogledaj samo profile vladinih vladara pa će sve biti jasno.A tek što veze nemaju, samo što se uvlače tati u Bgd.
04.09.2024 11:40
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar