Ћирилица Latinica
18.08.2024.
Култура

Награђено “Тиховање” Милада Обреновића

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

 

 

Међународно удружење књижевних стваралаца и умјетника “Неказано” објавило је књигу поезије Милада Обреновића – “Тиховању дајем коначиште” као награду за освојено прво мјесто односно најљепшу љубавну пјесму у заједничкој збирци поезије “Пјесник – Светионик”6, 2023. год.

У рецензији ове новообјављене књиге између осталог Проф. др Раде Вучиће каже:

“Лирско стваралаштво Милада Обреновића само је још једна од његових књижевних активности на којој, поред свих других радова, већ деценијама упорно а успешно истрајава. Његова библиографија се увелико изражава у десетинама и десетинама наслова, а број награда, признања и похвала, одавно превазилази троцифрену евиденцију, што је одистински импресивно у овим ешким и турбулентним временима. „Тиховању дајем коначиште“, наслов је нове песничке збирке са углавном љубавном тематиком, што одвећ звучи алегоријски да би се једноставно могао протумачити смисао такве насловне одреднице, јер се могу извући барем неколицина закључака у вези са основном ауторском идејом, као и тематском водиљом исте. На први поглед, читалац може помислити да Обреновић духовној категорији тиховања омогућује, то јест нуди коначни завршетак тог истински сложеног процеса, шта више жели изаћи из таквог стања и коначно га препустити неким другим, мање сложеним стањима и размишљањима.Ова лирска збирка је наградне природе, наиме, на овогодишњем конкурсу Међународног удружења књижевних стваралаца и уметника „Неказано“ из Бара, Миладова песма „Погледи расути по теби“, у јакој конкуренцији проглашена је за најбољу, чиме је он као победник добио ексклузивно право на штампу књиге поезије.”

 

 

“Неказано наставља са испуњењем обећања. Пред нама је луксузно уређена и одштампана књига у двеста примјерака, тврдих корица и на одличном папиру. Претходне године штампали смо, такође као награду, књигу поезије Наташе Лечић – “Маслинова гора”. И ове године како одлучи стручни жири наградићемо штампом најбољу љубавну пјесму штампањем књиге а друго и треће рангирани биће награђени боравком на Барској обали, једним викендом. Награђенима честитке а осталима искрене жеље да побиједе на неком другом “Светионку”. На крају да напоменем да ће ове награђене и штампане књиге бити промовисане 23. Августа у 20.00х у просторијама Средње економско угоститељске школе тј. Гимназије -Нико Роловић у Бару. Добро дошли!” – рекао  нам је Лабуд Н. Лончар по добијеним књигама из штампе.

 

 

* * *

 

Милад Љ. Обреновић рођен је 1954.године у Рогатици. Основну и средњу школу завршио у родном граду, а студије на Економском факултету у Крагујевцу.

До сада објавио: Књиге афоризама: „Додири“ 1999. , „Немири“ 2007., „Судари“  2010., „Отисак утисака“ 2018., „Ђачка афоризница“ 2018., „Око у уху, уху у око“ 2023., „А-верзија“ 2023. Зборник афоризама: „Источно од запада“ 2012. Књига епиграма: „Раскршћавање“, 2021. Књиге поезије: „Боје дуге“, Коаутор 2005., „Згажени божури“ 2007., „Молитва“ 2012., „Није вољети лако“ 2013.,  „Да ми струјиш скитничким венама“2015., „Споминаније“ 2017., „Врата душе“ 2021. Зборник поезије: „Рогатичка поетска плетеница“ 2022. Књиге хумористично – сатиричне поезије: „Мало сутра“ 2007., „Шишање“,2010., „Ћоравој мачки даво не даво“ 2015., „Глобално загријавање“ 2023. Књиге поезије за ђецу: „Чудо невиђено“ 2010., „Ко је јајету тата“2013., „Фејсбуки на азбуки“ 2022., „Радозналци“ 2022. Књига хаику поезије: „Звијезде су мост“, 2021. Књига приповјетки: „Дошла сам да завршим причу“, 2015. Књига басни: „Баснописи“, 2022.

 

 

 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar