Ћирилица Latinica
04.04.2023.
Друштво

Управа Универзитета ЦГ и студенти - поуздани партнери

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

„Студенти ће, као и до сада, у управи Универзитета Црне Горе имати поузданог партнера у настојању да се ријеше сви предстојећи изазови“, поручио је ректор Универзитета Владимир Божовић.

Божовић је поводом 4. априла, Дана студената примио представнике Студентског парламента Универзитета Црне Горе (СПУЦГ), предсједника тог тијела Андреја Вукчевића, Милоша Рогановића и Филипа Вујовића.

„Иако изгледа као флоскула, ми професори смо заиста ту због вас, како би вам омогућили да, у складу са симболичним значењем који 4. април има, покажете студенстку смјелост у брорби са изазовима данашњице, а посебно оног што слиједи. То нису ни мали ни једноставни задаци, али ми вјерујемо у вас“, рекао је Божовић.

Из Универзитета је саопштено да је Божовић подсјетио на све предузете кораке УЦГ усмјерене на побољшање услова студирања.

„У претходне двије и по године изборили смо се за бољи буџет Универзитета Црне Горе и кренули у реализацију капиталних и инфраструктурних вишемилионских пројеката. Наша кућа знања постала је велико градилиште. Реновирали смо зграде, реконструсали амфитеатре, лабораторије, библиотеке… Вратили сјај просторијама у којима се одвија жива ријеч наставе и које су годинама биле изложене зубу времена, без вишедеценијског улагања… Наравно, простора за побољшање још увијек има и ми ћемо настојати, заједно са вама, да га испунимо новим залагањима“, навео је он.

Универзитет је, додао је, посвећен унапређењу свих сервиса који чине студентски живот. Нова Е-индекс платформа све више одмјењује рад студентских служби, док је електронски упис уобичајене гужве потиснуо у заборав. Такође, званични сајт Универзитета Црне Горе унапријеђен је девизом лакше, брже и интуитивније до информације, а прилагођен је и особама са инвалидитетом.

„Радили смо и на одговору на потребе тржишта рада кроз отварање нових студијских програма. Од прошле године имамо модеран и перспективан студијски програм Мехатроника који обухвата дициплине из СТЕМ спектра, односно спектра: науке, технологије, инжењеринга и математике. За очување умјетничке и историјске тековине Црне Горе, отворен ја студијски програм на ФЛУ који ће формирати кадар конзерватора-рестауратора“, подсјетио је Божовић.

Из Универзитета су појаснили да су покретањем програма ангажовања демонстратора, у наставни и истраживачки процес на нивоу цијелог Универзитета, укључени студенти завршних година, мастер или докторских студија.

„Професионалну интеграцију студената и развој предузетничке културе, поред Канцеларије за развој каријере, подржава и Франкофона канцеларија за запос̌љавање Универзитета Црне Горе (ЦЕФ Монтенегро), основана у сарадњи са Франкофоном универзитетском Агенцијом (АУФ). Животни стандард студената подржан је и кроз УЦГ брендирану Европску омладинска картицу са одобрених преко 270 попуста у нашој земљи и преко 70 хиљада попуста у читавој Европи. За студенте је, у сарадњи са Хипотекарном банком, обезбијеђено и коришћење Јобири платформе која омогућава ефикаснији пут до одговарајућег посла“, наводи се у саопштењу.

Предсједник СПУЦГ Андреј Вукчевић је поздравио све новине и указао да постоји простор за побољшање на пољу инфраструктуре.

Међу инфраструктурним проблемима, истакао је реконструкцију зграде техничких факултета, изградњу фискултурне дворане Факултета за спорт и физичко васпитање у Никшићу, Комплекса факултета умјетности на Цетињу, као и реконструкција котларнице, те санациони и инвестициони радове у кабинетима, учионицама и амфитеатрима Филозофског и Филолошког факултета у Никшићу.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar