Ћирилица Latinica
03.09.2022.
Туризам

"Спичанско вече" - бакљада за Гулу!!!

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Након двогодишње паузе, синоћ је у Сутомору одржано „Спичанско вече“. Ова препознатљива манифестација започела је дефилеом барских мажоретки из плесног студија „Хабанера“, којег је пратио оркестар градске музике „Ђеновићи“.

Посјетиоци су имали прилику да пробају аутентичне кулинарске специјалитете које су вриједне домаћице овог краја припремиле – стуфаду, макаруле, приганице, руштуле… За ово вече припремљено је преко 200 кг меса.

Програм је отворио потпредсједник Удружења „Спичани“, Брано Вукчевић, након чега је услиједио спектакуларни, десетоминутни ватромет.

„Поново смо ту да обиљежимо вече посвећено нашем Спичу, уз пригодне специјалитете који су одвајкада припремале вриједне спичанке, по рецептима преношеним са кољена на кољено и на тај начин чували од заборава, а и дан данас су саставни дио наших кужина“, казао је Вукчевић.

Он је исказао захвалност свим привредницима и грађанима „како Спича тако и Бара, уз чију помоћ ова манифестација добија на још већем значају уједињења локалне заједнице“.

„Самим тим, преостала средства која не буду утрошена на одржавање вечерасње манифестације, биће опређељена за очување спичанске традиције и културе. Посебну захвалност дугујемо Мјесној заједници Спич Сутоморе, Општини Бар и Туристичкој организацији Бар, без чије помоћи тешко да бисмо успјели да остваримо све што смо замислили. И на крају, похвалио бих своје колеге- чланове Удружења, који из године у годину дају несебични допринос да нам ово вече свима остане у предивном сјећању и да сваке године жељно ишчекујемо одржавање Спичанске вечери“, с поносом је казао Вукчевић.

Спичанској вечери присуствовао је и први човјек Општине, Душан Раичевић, који није крио задовољство на успјешној организацији ове манифестације.

„Користим ову прилику да се захвалим Организационом одбору који је ове године стао иза свих активности, Мјесној заједници Спич Сутоморе, као и Туристичкој организацији која, уз помоћ Општине Бар, организује Спичанску ноћ. Радује ме, прије свега, велико присуство Спичана, али и гостију који још увијек бораве на барској ривијери и чини се да је наша одлука да управо у септембру организујемо Спичанку ноћ, била више него оправдана, због чињенице да смо и кроз организацију оваквих догађаја допринијели продужењу туристичке сезоне“, навео је Раичевић.

Он је подвукао да подаци којима располажу, а тичу се, прије свега броја туриста у августу, уливају заиста сјајан оптимизам да ћемо и у септембру на барској ривијери биљежити рекордну посјету и тиме моћи да закључимо више него успјешну туристичку сезону у нашем граду. 

Публика је првог имала прилику да чује познатог црногорског извођача изворне музике Здравка Ђурановића који се представио традиционалним пјесмама. 

Након њега, сјајном атмосфером окупљене је загријала „Akademia band“, коју је, сасвим спонтано, запратио оркестар из Ђеновића.

„Спичанска ноћ је изузетно лијепо и добро организована, а домаћини су јако предусретљиви. Ако се не варам, ово је наше треће појављивање, на инсистирање некога из Одбора, јер смо ми, уствари требали да пратимо Гулу, али су за наш самостални наступ звали са више адреса. Дошли смо да свирамо, дали смо све од себе и било нам је много лијепо“, истакао је Божидар Гаговић.

Као и увијек, ни овог пута није изостала одлична комуникација са публиком.

„То никад не изостане, имамо два вансеријска вокала Гаја и Марију, ја се помало укључим… добар је ’feed’ између нас на бини, свирамо и радимо то што најбоље знамо, изаберемо атрактивне пјесме, нарочито пред крај концерта. Остаје жал што нисмо можда свирали још неких 20 минута, али шта је ту је, други пут ће бити боље“, навео је Гаговић. 

Након „Akademie“, услиједио је дугоочекивани наступ Горана Пејовића Гуле. Он је казао да је у Сутомору провео већи дио младости и стекао много пријатеља, које је овом приликом поздравио Шобићевом пјесмом „Сутоморе“, а након првих стихова, услиједила је и бакљада.

„Ово је први наступ овог љета, било је планирано да наступим у Бару у оквиру манифестације ’Љето са звијездама’, међутим дошло је до неспоразума. Лијепо ми је овдје у Сутомору, није као у ’Azzuru’, нисам навикао да је публика далеко од мене. Сарадња са ’Akademiom’ је изванредна, преко 20 година наступам са њима“, казао је Гула.

Ређале су се чувене пјесме „Моја дуњо мирисна“, „Пјесме љубавне“, „Сакривам себе у себи, „У твојим очима“, „Када ти једном лоше крене“…

Познати барски пјевач најавио је и снимање спота за пјесму са новог албума „Још увијек си ту“.

„Почео сам да снимам спот за пјесму са посљедњег албума. Албум је изашао за ’City records’, међутим наишла је корона и пао је у сијенку, али сада се са тим спотом враћам поново на сцену“, истакао је.

Звијезде вечери, „Lexington band“ дочекан је уз овације. Фронтмен бенда, популарни пјевач Бојан Васковић, казао је да први пут наступају у оквиру манифестације „Спичанска ноћ“, али не и у Сутомору.

„Овдје наступамо више од десет година и добро познајемо публику, а имамо и доста пријатеља, тако да се увијек радујемо дружењу у Сутомору. Вечерас као и увијек, волимо да оставимо ’срце на терену’ и да публика која је дошла, оде са осмјехом кући. То је најважније, задовољити овај народ, јер они заслужују и много више од тога, тако да ће бити добре пјесме, емоције и енергије, то је оно што ми можемо да понудимо и што се од нас и очекује“, казао је Васковић непосредно пред наступ.

„Lexington band“ је увијек активан.

„Увелико радимо на нашем петом албуму, објавили смо већ три пјесме од почетка године и могу рећи да је то нешто најбоље и најзрелије од нас. Испред нас је америчка турнеја, до средине октобра смо тамо, а након тога улазимо у студио и правимо неке нове пјесме“, најавио је популарни пјевач.

Публика је уживала уз највеће хитове „Ноћ под звијездама“, Пијане усне“, „Цвијеће“, „У срце ударај“, „Ма, сретно“…

Лијепо осмишљен и разноврстан музичко-забавни програм био је обогаћен и етно базаром, на којем су представљени разни производи – од домаћих сокова и меда, предмета од маслиновог дрвета, ручно рађених огрлица и минђуша, до разним техникама рађених необичних слика.

Радовима се посебно истакао штанд Емили Дамјановић која израђује мозаике, претежно од маслине.

„Уназад пет година се бавим мозаиком, а сада сам покушала да ову технику приближим људима. Инспирација ми је маслина, од ње израђујем мозаик чиме желим да прикажем туристима да је то наш заштитни знак, с обзиром да имамо маслину на Мировици, стару преко 2 000 година. На тај начин сам покушала да им приближим и Бар, да купе неки сувенир, јер тржиште нам је преплављено кинеским сувенирима. Једноставно, хтјела сам да покушам нешто ново. Људи су одушевљени, изненађени, гледају, дирају, то им није свакидашње и, наравно, купују. Веома сам задовољна продајом“, уз осмјех је казала Дамјановић, која израђује још и традиционалне црногорске кућице и куле – которску, улцињску, старобарску.

Наредна „барска“ забавно-музичка манифестација, која ће бити одржана 11. септембра на Вирпазару, је Фестивал грожђа.

(БАР инфо) 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar