Ћирилица Latinica
09.09.2021.
Туризам

Туриста много више него што каже статистика, инспектори толеришу нелегалну трговину

Аутор: Редакција 6 Оставите коментар

На Барској ривијери септембар се не предаје. Према званичним подацима, у граду под Румијом тренутно одмара 8.269 гостију. Као и увијек, може се рећи да гостију има више него што то показују званични подаци Туристичке организације.

Велики број туриста који су се мимо свих очекивања нашли на барској обали као да је затекао неспремне и инспекције службе. Тако се и ове сезоне понављају замјерке на рачун њиховог рада. Појединци тврде да су, и толико колико их је било, инспектори имали двоструке аршине, посебно они с локалног нивоа. Кроз прсте се, кажу, посебно гледало нелегалним продавцима, који су на тај начин поспјешивали сиву економију. Нелегални продавци су радили без иједног папира – на црно, за разлику од оних који су све морали да плате прије него што су и почели да раде. Било је случајева да се тик уз легалног продавца нађе, рецимо, неколико нелегалних. Ова непријатна појава, нажалост, била је изражена на читавој барској обали, од Чања до Утјехе.

"Ћутали су сви, и легални и нелегални, јер им није било у интересу да пријављују једни друге. Ове године су сви зарадили, било шта да су изнијели да продају. Најчешће се та нелегална продаја одвијала на улицама" – каже наш саговорник.

Гости су се такође жалили на прљаве плаже, смеће на улицама, на дилере соба... Оно што је и ове године, као и ранијих, било изражено јесте неадекватна евиденција броја кревета за издавање, што ће на крају утицати на наплативост боравишне таксе.

Шкеровић: Кажњавали нелегалне продавце

Из барске Комуналне полиције кажу да су током сезоне имали пријава које се тичу буке и нелегалне продаје, те да су по тим питањима предузимали мјере и санкционисали прекршиоце.

"Покушали смо да уградимо лимитаторе и утичемо на ниво буке у Сутомору, гдје је она и иначе била највише изражена. Постојала је и воља власника угоститељских објеката да се то угради. Такође, предузимали смо мјере и акције на спречавању ванпијачне продаје, и писали смо прекршајне пријаве. У једној од акција смо написали 64 налога за казну од 100 еура, три налога за казну од 20 еура и 11 за казну од 500 еура. Недавно смо акцију завршили са још три налога за нелегалну продају" – казао је Дејан Шкеровић, начелник Комуналне полиције.

Проблем буке је пратио посебно кућевласнике и госте који су одмарали у Улици Ива Новаковића у Сутомору. Нажалост, ни ове године, и поред обећања, није био ријешен овај проблем, који је за многе био неподношљив. Турбо-фолк је тјерао туристе да напусте смјештај и потраже мирније мјесто.

Туристички посленици већ годинама наглашавају да у туристичкој понуди учествује велики број чинилаца, али је изгледа све узалуд. Они који боље познају прилике у туризму изричити су да су чисте плаже важније од кревета, те да ништа не смије изгледати банално.

Туристичка понуда мора бити сасвим јасно заокружена, као туристички производ који има свој квалитет, а кад је већ ријеч о квалитету не може се заобићи ни еколошки квалитет окружења. То је оно што се у нашој средини стално истиче а не реализује, док други то подразумијевају и зато су далеко испред нас.

(ДАН)

Коментари
Sutomore
Sutomore: Najgori načelnik komunalne policije, Dejan Škerović i Maja Rajković, na šta je Bar spao kukala nam Majka.
09.09.2021 16:42
Spič
Spič: Nista novo!svake godine ista pjesma!!evo po plaži su nosili one gubave krofnice i krofne,e kako se to sprema kukala nam majka!!e to je guba!!korona!!!niko nema nit dozvolu,nit sanitarnu knjizicu,neplacaju porez..atak na zdravlje ljudi!!dobro nema na hiljade otrovanija??!pa nikom ništa.
09.09.2021 20:01
Zora
Zora: Sve smjeniti ,svi oni uzimaju ,mito.Imaju fakultete a ,da ni dan na predavanja nisu bili."Sva inspekcija je korumpirana".
10.09.2021 07:33
Pero s pumpe
Pero s pumpe: Nisam u toku-Maja je nekakvo "m..." u komunalnoj policiji? Ona je kuvala kafe u komunalnom i za to nije bila sposobna ali dobro je lijepila postere DPSa i spijunirala Zaru prsuti što ko priča po kancelarijama .ja sam mislio da će napredovati kao moler ili kao portir potrcko a vidiš zajebao sam se.e kad su nam takvi kadrovi mi smo još i vrhunska država
10.09.2021 11:18
Miki
Miki: Maja i Spičanivicka..istog karaktera, jezik da obaviju u citav Balkan.Srbe ocima ne mogu gledat Da ih boli koliko su zlobne..ne bi im ni jedan lijek pomogao ..
10.09.2021 19:33
Pravednik
Pravednik: Maji i mnogima u Barskoj opstini pod hitno da se provjerr njihove kupljenr diplome i ds se posslju malo u ZIKS.
11.09.2021 21:55
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar