Ћирилица Latinica
25.07.2024.
Политика

Ђуровић: Спајић одржао ријеч, ЗБЦГ гарант успјеха Владе

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

Шеф клуба посланика Нове српске демократије у црногорском парламенту Дејан Ђуровић каже да је апсолутно сигуран да ће реконструисана влада у потпуности извршити свој дуг према грађанима и завршити све реформе и све обавезе које пред њом стоје.

"Утемељење за такво мишљење ми дају изванредни резултати које је Скупштина Црне Горе остварила у протеклих шест мјесеци. То су резултати бољи него резултати неколико претходних сазива, што је, напокон, донијело позитиван Извјештај о процјени испуњености привремених мјерила за поглавља 23 и 24 (ИБАР) – каже Ђуровић у интервјуу за "Дан".

Он истиче да је улазак представника коалиције За будућност Црне Горе у Владу гаранција да ће ова влада бити вјероватно најбоља у новијој историји Црне Горе.

"Још од промјена 2020. године, ми смо инсистирали да представници ЗБЦГ уђу у извршну власт. Нисмо, морам да кажем, били задовољни ни интензитетом, а ни брзином промјена које су спроводиле владе после августа 2020. Отпор неких структура према учешћу ЗБЦГ у извршној власти, био је отпор према брзом спровођењу реформи, које су Црној Гори биле и те како неопходне након 30 година једне лоше и неконтролисане власти, оличене криминалом и корупцијом која је скоро разорила нашу државу. Задовољни смо што је премијер Спајић успио да се одупре одређеним притисцима и уђе у партнерски однос с нама. Та сарадња, убијеђен сам, резултираће убрзаним напретком Црне Горе и када је у питању економски опоравак и напредак и већи стандард грађана и капитални пројекти и равномјерни развој државе, али и када је у питању борба против организованог криминала и корупције, као и испуњавање европских стандарда и што бржи улазак у ЕУ" – истиче шеф посланичког клуба НСД.

Идеолошке разлике нису препрека

"Наши чланови у овој влади, који ће својим квалитетом и искуством несумњиво подићи њен квалитет, и, нескромно ћу рећи, бити "мотор" прогреса" – каже Ђуровић.

Он очекује да ће тако бити и када су у питању наши партнери.

"Наше идеолошке разлике нису препрека сарадњи, већ фактор који неће дозволити да превлада једна идеологија и да се вратимо у једноумље. С друге стране, окупљени око циља напретка Црне Горе, учинићемо да ово буде, понављам, најбоља влада коју је Црна Гора имала у протеклих неколико деценија. На крају, желим да изразим увјерење да ће ова скупштинска већина на челу с предсједникпм Скупштине Андријом Мандићем донијети у наредних пар година законе, који ће омугућити Влади Црне Горе да затвори сва поглавља и уведе нас у породицу европских народа" – каже Ђуровић.

Ђуровић истиче  да је Црна Гора предуго чекала да неко озбиљно засуче рукаве и отпочне с процесом обнове њене економије, правног система, моралних вриједности, повјерења с међународним партнерима, али и "још важније, међусобног повјерења међу нашим грађанима".

Ту је и обнова добросусједских односа на правим, здравим и равноправним темељима, с нашим сусједима. Ову владу чека много посла. Бивша власт је девастирала Црну Гору, а нажалост, у протекле четири године од августа 2020. мало је учињено да процес санације отпочне. На овој влади је да крене у тај одговоран и тежак посао. Управо оваква широка подршка у парламенту, гарант је да ће она у томе и успјети.

Он подсјећа да је у Црној Гори деценијама на снази било једноумље и једнопартизам, "било институцијални, било неформални".

"Од 1944. па до 2020. на снази је била власт једне партије која је три пута мијењала име (КПЈ/СКЈ/ДПС). Послије толико времена, дошло је до тога да је с таквом праксом завршено. Вишепартизам који је Црна Гора званично унијела у свој правни систем још 1990. практично је почео да живи од промјена 2020, а свој прави исказ добио је прије неколико дана када је направљена владајућа већина од неколико идеолошки и програмски различитих партија, али окупљених око истог циља – просперитета Црне Горе и бољег живота њених грађана" – каже Ђуровић.

Он сматра да то никако није проблем, него је добро за укупни развој и напредак нашег друштва.

"То је заправо Црна Гора. Представници коалиције ЗБЦГ, за коју доминантно гласа српски народ у Црној Гори, ушли су у ову владајућу већину, а затим и у Владу, јер искрено, поштено и посвећено желе да дају свој допринос бољитку наше државе, али, ваљда то нико не може да нам замјери и да допринесу већој равноправности српског народа у Црној Гори. Ми не желимо никоме ништа да намећемо на силу, као што је то радио бивши режим. Ипак, желимо да у разговору и договору с нашим партнерима у владајућој већини, створимо механизме и услове за побољшање положаја народа којег представљамо" – истиче он.

 Ђуровић наводи да то неће бити науштрб општих заједничких циљева који се тичу напретка читаве државе и свих њених грађана.

"Увјерен сам да ће ова већина бити боља и учинковитија, него било која прије ње и да ће наша држава бити у врху по спровођењу реформи у региону. Ми то просто дугујемо нашим грађанима. Они заслужују просперитет и бољи стандард. Прошли смо тежак вишедеценијски период диктатуре и сада је вријеме за промјене у свим сегментима. Посебно бих се, као српски политичар, осврнуо и на положај српског народа у овој држави. Српски народ је у Црној Гори дуго био народ другог реда. Ми из Нове српске демократије и коалиције ЗБЦГ, желимо да се у оквиру институција, а најзад и у оквиру Владе ЦГ изборимо да Срби у Црној Гори буду најзад равноправни дио друштва. Тиме се Црна Гора враћа себи и својој традицији, али и испуњава своју уставну, али и моралну обавезу, да све народе који у њој живе учини равноправним" – закључује Ђуровић.

Коментари
Šero
Šero: Spajić je pokazao pravo lice.Pokazuje put za beogradski pašaluk.Da se Crnogorci stide od jada ko ih bilo đe predstavlja.Ovo što se dešava ne može ni u zemlji čudesa da se desi.
26.07.2024 07:16
Za.Dejana
Za.Dejana: Dejo cujes li ti sebe sto pricas zivota ti pa evo vi niste bili jos usli u vladu a napravili ste stetu i posvadjali nas sa Hrvatima po cijem nalogu Dejane reci slobodno a i ne moras sve se vidi sve se zna .Vi ne mozete ispuniti i ovo sto se trazi od vas u CG i ono sto ste obecali Vucku i ostalima iz srbije ne moze Dejo na dvije stolice bogomi nego odlucite budite iskreni i prema njima i prema nama.
26.07.2024 15:03
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar