Ћирилица Latinica
19.09.2023.
Свијет

ЕУ "олабавила": Почело укидање санкција Русима

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

Четири Руса искључена су са листе санкција ЕУ јер више не подлежу критеријумима на основу којих су уведене рестриктивне мјере, објаснио је Петер Стано, прес-секретар шефа дипломатије ЕУ Жозепа Борела.

“ЕУ је усвојила 11 пакета санкција Русији и уз ове санкције увијек иде списак појединаца и организација укључених на основу одређених критеријума. Сваки пакет санкција се редовно преиспитује. А када се утврди да их нема, дужи законски разлози за напуштање одређених санкционисаних лица или организација, они се одатле уклањају, а то значи да се санкције укидају”, рекао је Стано на брифингу у Бриселу.

Петер Стано је објаснио да су за четворицу Руса изузетих од санкција, релевантни критеријуми престали да важе, али је одбио да иде у детаље, наводец́и чињеницу да су одлуке о санкцијама донијете консензусом и поверљиво међу државама чланицама.

Резолуција савјета показује да су четири особе скинуте са санкционе листе. Према публикацији у Службеном листу ЕУ, санкције су укинуте власнику групе компанија ЕСН Григорију Березкину, бившем извршном директору компаније Озон Александру Шулгину и предузетнику Фархаду Ахмедову. Са списка је искључен и пуковник Георгиј Шувајев, који је преминуо у октобру 2022.

И Црна Гора се налази међу државама које су увеле санкције и замзнуле имовину руским држављанима. Одлука да се замрзне имовина за више десетина руских држављана донијета је без одлуке суда. Због тога су пред Уставним судом двије иницијативе – једна коју је поднио бивши Демократски фронт и друга коју је поднио власник и уредник портала Bizniscg Предраг Зечевић.

Подсјећамо и да су правни стручњаци упозоравали Владу да Црна Гора може бити у проблему због замрзавања имовине руским држављанима, јер ће они, уколико Уставни суд одлуку прогласти неуставном, тражити милионске надокнаде.

www.adria.tv 

Коментари
гаврило
гаврило: Одмрзнути све санкције Русима и Русији и наставити трговину са том пријатељском земљом у обостраном интересу!
21.09.2023 06:35
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar