Ћирилица Latinica
27.04.2023.
Колумне

Петар Звицер - разбојник или родољуб ?

Аутор: Редакција 24 Оставите коментар

ПИШЕ: Драгутин Дашо Дурутовић, адвокат

 

Био сам још у средњој школи када сам од родитеља добио на поклон двије књиге  - „Комитски покрет у Црној Гори“ и „Црногорска буна“.

Било је то осамдесетих година прошлог вијека. Моји вршњаци тада нису марили за комите, а мало ко је знао шта су комити. Ја сам имао срећу да сам се подигао у традициналној црногорској породици која је баштинила епску поезију, гусле и све садржаје које уз то иду.

Када имате такав темељ сигурно нећете касније отпасти и пропасти, макар у духовном смислу. Моја мајка ми је причала, а и њена мајка, моја баба Јана Никчевић рођена Јелић о комитама. Отац  брат су јој били комити. Ако сам некоме тада поменуо комите слијегали су раменима  и поспрдивали се са мном. Они су имали друге идоле, прије свега аустроугарског каплара као врховног команданта. Мени се није наметнуо као такав, јер сам у породици имао друге јунаке, који су припадали неком другом корпусу. Да не бих био погрешно схваћен - ја поштујем партизански покрет у мјери њихове борбе, жртава и залагања против окупатора. Не слажем се са њиховом политиком и идеологијом, те злочинима према идеолошким противницима.

Да се вратим на комите. Сама ријеч потиче од ријечи комитет за национално ослобођење из Бугарске који се проширио на тадашњу јужну Србију (данашњу Сјеверну Македонију), а инсписрисан је ослобођењем од отоманске империје крајем 19. и почетком 20. вијека. Комитски покрет у Црној Гори се јавља након пада Краљевине Црне Горе, када се бивши војници одмећу у малим групама као хајдуци и воде мале брзе кратке нападе на окупациону власт. Комити су сви до једнога били православне вјероисповјести, били су из Црне Горе, Херцеговине, Србије, а био је и једна Италијан који је приступио комитама. Сви су пописани по сваком срезу и мјесту у Црној Гори.

Након успостављања Краљевине СХС 1918. године, уз помоћ Краљевине Италије, бивше Владе Црне Горе група официра и вијника на Божић 1919. устаје са побуном, неки зову устанак, али би се више по обиму, људству и трајању могла прозвати побуна или буна. Након пропасти побун, неки виновници исте су емигрирали и Италију, логор Гаета, гдје је одступио и ујак моје мајке Шћепан Јелић из Озринића код Никшића. Они који су се одметнули од нове власти и државе неки су звали комитама по угледу на комите из рата, али сама ријеч је означавала одметника.

Одметници су убијали виђеније људе и присталице уједињења, али власти и присталице уједињења су убијали одметнике и прогонили њихове помагаче. У околини Никшића убијен је инжењер Милован Мијушковић од братске руке , а након њега са друге стране убијен је зеленаш мајор Шћепан Мијушковић у селу Повији близу манастира Острог.

Проласком времана убијали су и прогонили једни друге, али одметници су све више постајали разбојници те се нису сви борили за право, слободу и част Црне Горе, већ су бивали разбојници и ширили страх , отимали пуцали и убијали чиновнике нове власти. Важно је указати да је то била борба између браће, истог народа, чак у 90% случајева Црногораца Брђана и осталих племена у оквиру Црне Горе, односно Зетске бановине. На служби у Зетској бановини било је свакако жандара из свих крајева нове земље  - Лике, Славоније, Србије , Босне...

Један од одметника, чије се одметање претворили у пљачку, разбојништа и убиства и чији се зулум није могао трпјети био је и Петар Звицер. Данас, односно ономад му је подигнут споменик, њему и страдалим око њега. При том су учешће у том чину узели и носиоци власти са Цетиња, бивши и садашњи сарадници Удбе, те неки људи који себе лажно представљају свештеницима који су одавно изопштени из цркве, не само да су изопштени, већ и анатемисани. Ту је и један дио народа, коју узгред речено не зна ни како им се звао ђед, а тек да знају о Петру Звицеру... Могу да фалсификују и да варају оне који не знај, али има нас који знамо, а тај догађај није био толико далеко. До прије 20-30 година било је још живих људи који памте те догађаје.

Е, па господо драга, истина је следећа, а ко каже да је другачије нека ми стане на биљегу са аргументима. О догађају знам од предака, из књига и историјских чињеница, па да кренемо у разбијање митова. Петар се одметнуо у првим данима побуне, али као и многи други исти се касније са пропашћу побуне одметнуо са својом групом и одбијао да се преда. Многи који су се предали су амнестирани, међу којима је и рођак моје мајке Радојица Никчевић и њен стриц – ђед Лазар Никчевић. Неки су били у затвору у Зеници, али их је краљ Александар помиловао.

Било је и суровости са обје стране и од стране припадника власти и од стране одметника. Ту чињеницу нико не спори. То није био никакав етнички, национални сукоб, већ сукоб идеологија и на крају другачијег гледања на будућност Црне Горе и њеног положаја у краљевини СХС. Није ту било злочина инспирисаних нетрпељививошћу према Црногорцима, већ су неки тзв. комити толико прекрдашили да није било друге - него жесток обрачун са њима. Кап које је прелила чашу је догађај када је група Петра Звицера пресрела поштанску пошиљку и, како би то народ рекао, опљачкала исту, а правно -  то је разбојништво. Отели су и плате и ивалиднине за тај крај, па  су се сељани скупили из бијеса сириомаштва и нужде да се супроставе одметницима и њиховом зулуму исте побили све до једнога. Ради мира у племену, селу и уопште у Црној Гори, да би се умириле страсти негдје је процурила вијест да је породицу Звицер и њихове помагаче те саборце ликвидирала група мајора Кецмановића. Једном пуштен глас остао је у народу, а служби и властима је одговарало да се даље не просипа крв и чини оставета у племену и остала је таква прича.

Не браним ја Кецмановића, нити имам мотив за то, али тај човјек и његова група жандара то није учинила. Осим тога тај човјек није ни био из Србије већ негдје из Босне. Потпуно неважно, јер данас да се неко одметне против власти и државе био би гоњен од данашњих специјалних полицијских и војних снага за оружану побуну. Ти људи су у почетку подигли оружану побуну против законите државе коју је признао Версјаски уговор те су њене власти легитимно браниле свој уставни поредак. То што су се многи одметници, међу њима и Петар Звицер претворили у разбојнике то је њихов избор.

Дакле, како се у Црној Гори последњих 25 година увелико фалсифукују историјске чињенице и како се покушао стваорити Монтенегро са новим измјењеним садржајем у односу на традиционалну Црну Гору  проузроковао је још један „оргинал фалсификата“. То је догађај који сам напред описао и који ствара подјеле посебно код народа који није једно слово прочитао већ дозвољава да се на њихов празан мозак утисне свашта, а њихов празан стомак то прихвата.

Уколико је неко заинтересован за више информација молим да ме контактира. Отворен сам за критике, дебату, сучељавање чињеница. Сукоб одметника и власти након 1918. нема национални предзнак, већ је у питању политички и идеолошки сукоб, у то нема сумње.

На крају моје приче једна молба: Молим све људе да часно комитско име не злоупотребљавају из поштовања према комитима и комитском покрету. Људи који данас то чине немају никакве везе са комитама у идеолошком политичком, војном и било којем, посебно не моралном смислу. Свако има право на свој став и мишљење, али истина је неумољива. На падајте на оргинал фалсификата!

Ваш доброжелатељ !

Коментари
Taki
Taki: Zvicer lopov i zlocinac bio. Baraba.
27.04.2023 13:44
Za takija
Za takija: Mladic je za vas "heroj" 🤔🤔🤔. E viva ZVICER i 🇲🇪 🇲🇪 🇲🇪 🇲🇪 🇲🇪 🇲🇪
27.04.2023 14:55
ЈВуО
ЈВуО: Ratko Krivokapić (unuk Krsta Zrnovog Popovica): ,,CUCE SU IZ OSVETE UBILE PORODICU PETRA ZVICERA, A NE SRPSKI ŽANDARMI" Podsjetimo, prema kazivanju mnogih eminentnih crnogorskih istoričara, Petar Zvicer nije bio borac za slobodu Crne Gore i crnogorskog naroda, već odmetnik i zločinac koji je odgovoran za ubistva mnogih svojih saplemenika iz Cuca. Ovom prilikom ćemo se podsjetiti njegovih zlodjela koje je za naš portal ispričao hroničar Ratko Krivokapić. Za Krivokapića nema dileme- Petar Zvicer je veliki grešnik koji je u crno zavio mnoge cucke porodice, pa i sopstvenu koja je, ni kriva ni dužna, stradala zbog njegovih nepočinstava. Na osnovu brojnih kazivanja saplemenika koji su u tim kobnim godinama od 1918. do 1924. svjedočili o situaciji u Cucama, sasvim je jasno da se Petar Zvicer ne može smatrati junakom i patriotom. -Cuce dobro pamte Zvicerove zločine koji su na kraju izazvali zločin prema njegovoj porodici od tih istih Cuca. Zviceri su časna, čestita i ugledna vojvodska porodica i njihov istorijski ugled ne mogu umanjiti nedjela Petra Zvicera, koji je kao odmetnik I razbojnik učestvovao u ubistvima mnogih viđenijih porodica u Cucama. On je jedan od glavnih aktera stravičnog mučenja i ubistva imućne porodice Nikole Kojičina Krivokapića, zatim mučenja i ubistva Živka Lazareva Popovića rođenog brata Đoka Lazareva Popovića koji je ubio Selim pašu na Vučjem Dolu. Pričalo se da je Petar Zvicer svezao Živku noge i ruke i da ga je toliko mučio da su mu oči krenule da ispadaju. Sve je to radio samo da bi saznao gdje je nesrećni Živko sakrio zlato,koji se bavio trgovinom,stekao imetak koji je pretvorio zlato i zakopao ga ispod ognjišta.Živkova supruga je ne mogavši da gleda strašne muke,odala mučiteljima gdje je zakopanao zlato,a mučenik Živko je od tih posledica i preminuo. Postoji priča da je ista sudbina od Petrove ruke zadesila i neke druge Cuce, kao i ljude iz drugih plemena – kazao je Krivokapić. Zvicer i ostali odmetnici su pobili i zapalili porodicu Nikole Kojičina Krivokapića Radeći na rodoslovu svog mnogobrojnog bratstva, Krivokapić je došao do mnoštva dragocjenih istorijskih činjenica, od kojih ga jedna, kako kaže, progoni i boli kao čovjeka i Hrišćanina. Riječ je o gnusnom zločinu odmetnika, bivših komita, početkom 1919. u Lajevom dolu kada su pobili i zapalili porodici Nikole Kojičina Krivokapića. O tom zločinu se i dan danas ćuti, što samo potvrđuje na koji način se crnogorski istoričari bave naukom koja ima za cilj da prikaže istinu. – Nikola Kojičin Krivokapić bio je jedan od najuglednijih i najimućnijih Cuca toga vremena. Nikolin otac Kojica Vukov je bio jedan od najvećih crnogorskih junaka i vitezova koji je posjekao Salih pašu 1862. godine u Kiti planini koja se nalazi iznad Slanog jezera kod Niksića. Bog mi je svjedok da ne želim obnavljanje i podsticanje nesrećnih podjela na zelenaše i bjelaše, ali u ovom slučaju moram istaci da su strašni zločin napravile komite. Družina od deset do 15 osoba (poznata su mi imena nekolicine) koji su bili iz Katunske nahije(Cuce, Čevljani, Bjelice, Pješivci…) su bili odsjeli danima u kući Nikole Kojičina koji je i u godinama ratnih strahota, gladi i epidemija, bila veoma imucna. Moj djed Janko Stankov Krivokapić je rodjen u Cucama – Đinov do, koji je nedaleko od Lajevog dola i bio je u izuzetnim rođačkim odnosima sa Nikolom Kojičinim i njegovom porodicom. Prema njegovom kazivanju doslo je do prepirke izmedju članova porodice i komita i nakon međusobnih trzavica i pucnjave ubijeni su Nikola Kojičin, njegova supruga Kajuša-rodom Subotic, Drago- sin Nikolin i sinovac Kejo. Nakon zločina ubijene clanove porodice Krivokapić su ubacili u kuću, koju su prethodno opljačkali i ponijeli novac i zlato koje je Drago Nikolin zaradio u Americi i zapalili. U mučenju se posebno isticao ovaj nesrećnik Petar Zvicer koji je Nikoli noge stavljao u žar. Zlostavljao ga je toliko da je Nikola umro u žestokim mukama- istakao je Krivokapić. Jedan od ubica iz Lajevog dola kasnije učestvovao u spaljivanju Zvicerove porodice Jedan od ubica iz Lajevog dola, čije ime je poznato redakciji, kasnije je postao žetoki kontrakomita i svoje revidirane stavove je dokazivao tako što je učestvovavo u ubistvu i paljenju porodice Petra Zvicera. Ista osoba je kao kontrakomita, lično zapalio kuću Krsta Zrnovog Popovića. – On je ubio Nikolinog sina- Draga Krivokapića, da bi kasnije zbog straha od osvete i zatvora revidirao svoj stav i postao preletač i najžesći kontrakomita. Ta osoba je učestvovala u spaljivanju porodice Petra Zvicera. Kao prvoborac u Drugom svjetskom ratu je postao i nosilac spomenice i ugledni član Komunističke partije Jugoslavije- naglasio je Krivokapić. Cuce su iz osvete ubile porodicu Petra Zvicera, a ne srpski žandarmi Nije tačno da su porodicu Petra Zvicera ubili i zapalili srpski žandarmi, već njegovi plemenici iz Cuca iz osvete, tvrdi Krivokapić. On ističe da do tog tragičnog događaja nije smjelo doći, jer se na zločin nikako nije smjelo uzvratiti zločinom. -Prema kazivanju mještana iz tog doba, Zvicer je ubijen od strane plemenika iz Cuca zbog svojih višegodišnjih zlodjela u tom reonu. Nikakva srpska žandarmerija i vojska u tom zločinu nije učestvovala. Pojedini istoričari stalno potežu priču o majoru Kecmanoviću i njegovim trupama kao izvršiocima tog gnusnog čina, što nije tačno. Taj Kecmanović nije iz Srbije, već iz Bosne. U narednom periodu starije pamtiše iz Cuca se pripremaju za iznošenje istine na vidjelo. Vrijeme je da se do kraja razjasni taj zločin prema toj porodici koji je za svaku osudu- istikao je Krivokapić. Zvicer nije imao djece, pa stoga nisu mogla stradati Još jedna izmišljotina tzv. produkljanskih istoričara jeste da su u zločinu u Rokočima stradala i djeca Petra Zvicera. Krivokapić prenosi kazivanjene starih Cuca koji nijesu pominjali troje djece u ovom bezumnom zločinu. -U toj tragediji su stradale četiri osobe, a ne sedam. Prema kazivanju svjedoka u Rokočima koji su pomrli davno ubijeni su četiri člana porodice Petra Zvicera. Ni u kakvim knjigama rođenih i krštenih se ne spominju Zvicerova djeca, a oni koji su pamtili tvrde da postoji pjesma koja je spjevana o tom zločinu i u kojoj niko djecu ne spominje. I ta pjesma će se naći I publikovati uskoro. Istina će se polako otkriti- kazao je Krivokapić. Ne ponavljati tragične greške iz prošlosti! Krivokapić na kraju zaključuje da zločini iz Lajevog dola i Rokoča treba da opominju današnje generacije koje se olako zavode ideologijama koje su poražene I kao takve treba da ostanu dio prošlosti. -Treba podići spomen obilježja u Rokočima i u Lajevom Dolu. Porodica Zvicer i porodica Krivokapić su na pravdi Boga stradale. A Petar ne može da bude ikona komitska, jer je on bio zločinac. Za to postoje dokazi! Zvanična istorija treba da bude onakva kakva je bile, jer dosta je bilo veličanja i obmanjivanja naroda u vezi ovog, kao i drugih brojnih zločina,naročito od strane falsifikstora koji sebe smaraju istoričarima!- zaključio je Krivokapić.
27.04.2023 15:17
Njegoševa CG
Njegoševa CG: Šta objasnjavati bravima dukljanizovanim,čiji su se preci pisali i osjecali Srbima!
27.04.2023 15:25
Милош
Милош: Е мој Дашо коме ти причаш ?Да њима Мило каже да је данас недеља иако је четвртак они би повјеровали у то.Стадо оваца.Није толико давно било кад је дпс “историчар” Ш.Растодер исфалсификовао фотографију на којој су биле наводно објешене црногорске комите из 1921.То је објавио у тендециозном фељтону Вијести “из крвавог албума Карађорђевића”.Историји није познато да је иједан ЦГ комита икад објешен а стријељања је ипак било.Недуго послије објављивања испливала је чињеница да је фамозна фотографија настала 1915 год у Поповом пољу у Херцеговини и на њој су објешени Срби,и мушкарци и жене од стране војника АУ империје !Значи фалсификатор је приказао жртве као џелате !Од како је фалсификат објелодањен вајни “историчар” се више не јавља,као да је у земљу пропао.Таква је сва дукљанска историја и “ истина”.Препуна лажи и фалсификата.
27.04.2023 16:09
Za Mилоша
Za Mилоша : Nisu svi kao crkvene ovce, neki znaju da razmisljaju i svojom glavom.
27.04.2023 20:41
za ovog jvUo
za ovog jvUo: Poslije atentata kojeg je organizirao maloumni srpski oficir D.D. Apis u susjednoj državi Austougarskoj i odbijanjem zahtjeva za poštenom istragom i kažnjavanjem organizatora počinje WW1.Tada se na srpskoj strani, kao saveznica svrstala Crna Gora.Srpska vojska dala je vetra petama, i 1916 godine, uz nadljudske napore crnogorske vojske, u čijim redovima su se borili i Komiti, zaustavlja austrougarsku vojsku kako bi se srbi domogli mora, sačuvavši srpsku vojsku od potpunog uništenja.No, dok su Srbi pobjegli, Crnogorci su ostali u okruženju i morali su kapitulirati.Nakon pobjeda saveznika, srpska vojska okupira saveznicu Crnu Goru, ukida dekretom CPC, autokefalnu, pod rednim brojem 8., otima joj imovinu i daje u ruke SPC, te postaje 1920 godine autokefalna SPC.Prije toga su srbi potplatili Carigradsku patrijarhiju 1,5 mil ekv, sada oko milijardu CHF.Komiti se bore za samostalnu Crnu Goru, zato vam smetaju Savo Raspopović,Krsto Popović,Milutin Bašović, Zvicer i ostali borci Za Pravo, Čast i Slobodu Crne Gore.
27.04.2023 20:55
Za.Durutovica
Za.Durutovica: Ko je Durutovicu stvorio Zvicere,Popovice i ostale komite pa nasa ,,braca,,srbijanci pa nisu Crnogorci isli ni u Cacak ni u UZICE ni u Beograd nego je srpska vojska 1918 okupirala Crnu goru i poceli praviti razna zlodjela po CG palili kuce silovali pljackali ubijali i proizvod toga su komite za vas zlocinci za nas patriote.Za vas je Draza Mihajlovic heroj za vas je Mladic takodje heroj za nas su to zlocinci i sto cemo sad Durutovicu sto je starije jaje ili kokoska postedi nas tvoje pisanije siti smo tvojih teorija aman vise
28.04.2023 00:55
Bojan Lazovic
Bojan Lazovic: Knjigu Komitski pokret u Crnoj Gori sam i saam procitao.Tata je nedje donio od pokojnog Marinka jer su se druzili.Zahvaljujuci njoj znao sam mnogo vise o komitama i da sadasnje komite nemaju veze sa ondasnjim komitama sem pokusaja da se da neki kontinuitet i legitimizuje danasnjeg karatera koji se vezuje za obnavljanje suverenosti Crne Gore.
28.04.2023 13:51
Ilija Garašanin
Ilija Garašanin: Advokado, “nove zemlje- Bosna Lika Srbija” ??? Opet ako moze objasnit zasto su djecu pobili (zapalili) ? Moze li malo o Rovačkoj republici i mjerama prevaspitavanja Crnogoraca od strane Srpske Žandarmerije?? Eventualno da nam približiš i objasniš “Načertanije”? I naravno amo moze da nam kazes dje su to Crnogorci / komite ucinjeli zlo van granica Crne Gore?
28.04.2023 14:28
Vladimir iz Zrenjanina
Vladimir iz Zrenjanina: Srpska vojska je 1918 usla u Crnu Goru, Bosnu, Dalmaciju, Hrvatsku i Slavoniju, Sloveniju - sa plemenitom i velikom ideojom stvaranja mocne i velike slovennske drzave, koja vise nikad nece biti kolonija stranaca, nego istoijski faktor. Isto ono sto je radio Bizmark ili Garibaldi. Onaj ko je potivnik toga ja reakcionaran i opterecen feudalnom plemenskom svescu, korisna budala za zapadne kolonijalne sile, plemenski separatista. Duh istorije je bio na strani ujedinjenja, a protivnici i tada i sada su isti, to su protivnici progresa zadovoljni da zive u fildzan drzavama kao sto je to bilo u 19 veku. Velika drzava je bila sansa za modernizaciju i progres, a male drzavice su nas drzale u srednjem veku, a i sada nas tamo spremaju. Zato su za ujedinjene uvek bili najbolji, sa najsirim vidicima, a lokalni separatisti su primitivni ljudi, zatucani, ili placeni novce zapadnjaka - antiistoriski ljudi. Svakla mala jugoslovenska drzava pociva na nemodernosti i sluzenju tidjinu. Dakle, nije srpska vojska dosla u crnu goru 1918 zato sto joj je takav bio cef, nego zato sto se takvi trenuci desavaju jednom u 1000 godina. U pitanju je progresivan istorijski proces koji je spasio dalmaciju od italije cak i za danasnje hrvate, spasio slovence od ponemcenje, vojvodjane od madjarizxacije, a crnogorce od plemenskog rezima. Vi kriticari 1918 ste stvarno smesni. Kao da kritikujete trojanski rat ili dzordza vasingtona ili istragu poturica. Sroska vojska je 1918 bila na pravoj strani istorije, a vasi separatisti nisu nikakvi borci za slbodu nego obicni reakcionari. Ljudi potpuno nesvesnio duha vremena.
28.04.2023 22:26
za Vladimira
za Vladimira: Srpska vojska je ušla u spomenute zemlje kao okupatorska, i tako su je doživljavali Crnogorci,Albanci,Makedonci i Hrvati.Oni, koji su bili za ujedinjenje sa Srbijom, kasnije su shvatili da je napravljena katastrofalna greška.Od strane srba stvorena je unitaristička država kojom je vladala velikosrpska oligarhija sa dinastijom Karađorđević.Hmm...na pravoj strani istorije ne može biti onaj tko izazove klanicu od dvadesetak miliona ljudi.
29.04.2023 07:47
Za Vladimira
Za Vladimira: Kaze''neko ko je kriv za klanicu od 20 miliona ljudi''lupi covjek i ostade ziv. Bilo je samo pitanje vrmena kad ce poceti rat a sve zbog zelje da se podijeli Evropa.
29.04.2023 13:52
šoto Kuco
šoto Kuco: Da, Srbija je kriva za smrt dvadesetak miliona Evropljana.Koja podjela Europe, od strane velesila Italije i Srbije koje su htjele tuđi teritorij, ali da po gloginjama udara tuđa batina.Nema lažnih opravdanja o "pitanju vremena kad će početi rat zbog podjele Evrope".To je laž u režiji beogradske kuhinje.
29.04.2023 16:00
Komia BARSKI
Komia BARSKI: KOMITE,ZELENE BERETKE,ZENGE,UCK STO IM JE ZAJEDNICKO PA POLITIKA SRBIJE ONA IH JE STVORILA NA SVOJU STETU A SVE U CILJU STVARANJA VELIKE SRBIJE STO IM DO SADA NIJE USPJELO STA JE SLEDECE STO SE KUVA SIGURNO NISTA LIJEPO.
29.04.2023 17:48
Za.Komitu
Za.Komitu: Pa ima vise opcija koje se kuvaju u veliko srpskoj kuhinji npr. 1.srpski svet,2.otvoreni balkan i 3. nesto najnovije Balkanski mini sengen a cilj je uvijek isti.
29.04.2023 18:59
Tošo
Tošo: Ja vidim da su pojedinim Montenegrinima unazad 200 godina bili prijatelji, Njemci, Englezi, Austrougari.Dok su Srbi kažu bili okupatori. Sram vas bilo!!! Svaka vam je istina ovakva!
29.04.2023 22:30
Za.Tosa
Za.Tosa: Toso samo ti ime dosta toga kaze a i mnogo si bistar pa lapardas nekad je bolje nista ne reci nego se glupirati kao sto ti radis.Nikad nama nisu bili prijatelji ni Njemci ni Italijani oni su bili okupatori isto kao i Srbi 1918 stom razlikom sto se od njih oslobodismo za 4 godine a od ,,brace Srba,,se jos oslobadjamo ali tesko ide dok je god domacih izdajica ko npr.ti i tvoji istomisljenici razumje li Toso sto sa tim tvojim pticijim mozgom probaj mozda ti iz dupeta dodje u glavu .
30.04.2023 10:57
Prc mne
Prc mne: Mirni ustaše,nikad vise milogora i lopovska 2006
30.04.2023 17:41
Bystander
Bystander : Interesantna diskusija obzirom na broj crnogoraca u Srbiji pogotovu na rukovodećim mestima. Da to možda Srbija nije okupirana od crnogoraca ali to nikako da nazove pravim imenom? Samo malo sarkazma. Srbija će uvek biti otvorena dobrim ljudima I ne određuje se mržnjom prema drugim narodima. Daće Bog da čojstvo i junaštvo ponovo zaživi u Crnoj Gori kao vrhovna vrednost.
11.05.2023 03:34
Milan Lješnjanin
Milan Lješnjanin: Za Vladimira Dakle, srpska vojska sa srpskom "plemenitom" idejom ulazi1918. uSloveniju, Hrvatsku i ostale pokrajine poražene Austro Ugarske i nezavisnu Crnu Goru, saveznicu u ratu koju nije morala oslobađati jer su to Crnogorci uradili sami, a protiv volje crnogorskog kralja. Crna Gora jeste kapitulirala u ratu protiv Austro Ugarske ali nije ratovala protiv pobednika. Zbog toga je nepristojno stavljati je u istu ravan sa Austro Ugarskim provincijama čiji su i Srbi ratovali protiv Srbije jer je ona nesrećnu Srbiju spasila na Mojkovcu. Zašto nisu ubedili kralja Nikolu u plemenitost i istorijsku nužnost svoje ideje pokazuje sudbina na silu sklepane države SHS
14.05.2023 06:54
Baranka
Baranka: Komplimenti advokate, rijetki su principijelni ljudi i osvrti na prošlost !
19.05.2023 15:26
Milka
Milka: E kako svima smeta Srbija i Srbski narod,veoma žalosno.A kada je Srbin ginu za oslobađanje os svih okupatora koi su naišli na Balkan,tada je bilo pošteno dati život za tudju guzicu,a danas pljuju svi po Srbskom narodu,i zapitam se šta vam duguje Srbski narod.? Jesu nešto ostali dužni ili ste svi vi izvukli svoja dueta na račun Srbije i Srbskog Naroda? E neka vam Bog sudi.Nadam se da će Božija pravda stići svakoga.
31.07.2023 22:53
Boki
Boki: Crnogorci, oči povadili!!! Sve govori da ste divlji narod, čast izuzecima. Zato su vam bliži, i draži, Šiptari od Srba.
24.03.2024 08:05
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar