Ћирилица Latinica
21.08.2023.
Колумне

HIC RHODUS, HIC SALTA: Cogito ergo sum!

Аутор: Редакција 12 Оставите коментар

ПИШЕ: Игор Ремс, академик

Не морају Барани да знају све што ја знам. Премиса која може да буде полемична али је оправдана.

Пре неку ноћ у оквиру Барског Љетописа, књижевник и колумниста Б. Брковић је истакао да је деведесетих година Бар био нека врста „слободне територије“ и да то доживљава и даље...

Његова еуфорична изјава, претпостављам, да је код многих Барана доживљена са резигнацијом, са понижењем, јер Бар није „слободна територија“, осим ако није у питању какав експеримент in vivo који је тешко разумљив. Или је мислио на дивљање појединих барских политичара који су јурили Мркојевићима и тамошњем Народу говорили да долазе Четници и да ће их све поклати.

Град у коме је све девастирано и нарушено, од прелепе барске обале, лепих дивљих плажа... до међуљудских односа где политичко једноумље задире, без страха, у област културе и где се један део културних посленика осећа као затвореници, таоци, јаких политичких амбиција појединаца који су на власти. Колико се сећам  а то није било давно, због „вишка слободе“ са посла су смењена  (читај – отерана) два директора просветних установа и један директор из културне!

О феномену Слободе може да се разговара. Физичка слобода не значи да сте слободан човек ако сте заробљеник политичког једноумља и немате храбрости да се супроставите. И обратно, можете бити физички у тамници, што не значи да ако су ограничили затвореним простором ваше тело да су и утамничили ваш Ум.

Још један еклатантан пример о „слободој територији“ који се десио пре петнаестак година или мало више. С обзиром на моја разна европска познанства разговарао сам са тадашњим директором Културог центра да ли постоји могућност и воља да на задовољство Барана доведемо репрезентативна имена из области културе јер ако не постоји да не започињем никакав разговор и обећања која би ме довела у непријатну ситуацију јер на западу се ништа не организује ad hoc.

Људи планирају време унапред. (Из мог искуства,  преговарао сам 2019-20-е за изложбу која ће бити 2024-е!) Добио сам потврадан одговор. Разговарао сам са људима, на време, и пристали су да дођу: Петар Хандке да отвори Барски Љетопис, да преда кључ града и да каже да је Љетопис отворен, најбољи словенски гудачки квартет са француског конзерваторија у Паризу, тада актуелну позоришну представу која се те године давала и у Београду, у режији Наде Кокотовић (оснивача Града театра са Љубишом Ристићем) и Неђа Османа, који је у Немачкој био проглашен најбољим страним глумцем, иначе завршио  у класи Радета Шербеџије, затим Dueau de Cologne, сјајан класичан гитариста Светислав Маџаревић, годинама био члан култне групе Ренесанс и виолисткиња, његова супруга , Мађарица, Барбара Маџаревић (Маџаревић је касније наступао на Которарт са Драганом Колунџијом) и сликар Хелмут Толман, који је деведесетих година био спреман да у Црној Гори, упркос санкцијама, направи изложбу на Светом Стефану и да све слике са изложбе поклони Црној Гори али, нажалост, није било интересовања.

Претпостављате шта се десило: извисио сам, људе обмануо, осећао сам се као последње г...о!

Прошле године професорица клавира Николета Стругар и mea parvitas припремили су један музичко поетски програм који би био представљен на радост грађана Бара поводом Дана заљубљених или Св. Трифуна. На програму су била дела Шопена, Шуберта, Равела... и моја изабрана љубавно-еротска поезија. Три захтева сам проследио преседнику општине (све архивирано), да помогне и стане иза овог програма у интересу грађана! Три захтева!!! Није било одговора.  Шта можете да очекујете и како да вам одговори убица Чемпреса!

Ах, та заводљива „слободна територија“!

На крају, каква је то група покренула Иницијативу? Апсолутно непознати, без искуства, или како би рекао Џони Штулић, група некорисних људи, осим господе Лутовца и Миловића! И да ли сви они припадају одређеној политичкој странци или има изузетака који потврђују правило?! Да  схватимо то као њихово политичко ћаскање? Иницијатива која се завршава са???

Култура је област која не ствара новац, а ако њега нема, сви разговори и све иницијативе су узалудне. Сећам се једном приликом ми је велики  и слободни српски мислилац и философ Предраг Драгић Кијук рекао да можемо да изгубимо град, одрeђену територију чак и државу али ако нам пониште културу или ако је изгубимо нестаћемо као народ!

L art pour l art, а не да је уметност средство или циљ за нешто друго. Овде, плашим се из сопственог искуства, да је најмање речи о уметности! Да, маска је ту, ето, помислиће наивни, брину! Масни политички поени! Заиста, перфидно и ниско.

Овај стерилно-луесни задах траје већ годинама, годинама које су појели скакавци.

Г-дин Ненезић се заложио за нове идеје, нове људе. Шта ћемо са „старим људима“, неупотребљеним, скрајнутим, „неподобним“, Баранима?

Како са људима о култури који убијају Живо културно добро, наочиглед свих нас. Једног раног јутра стрељали су сто стогодишњих Чемпреса, посађених још у време краља Николе, ослободиоца града Бара! Због чега, због тога што је ослободио Бар а сећање некога вређа или због наших молби да то не чине?

Директорица Културног центра мр. Грабеж, страначки покрива функцију. Са културом нема ама никаквих додирних тачака. У разговору са њом, а тема је била да коначно град Бар објави једну моју поетску књигу( мислим да је срамота да то град и његова културна установа до дана данашњег још није урадила), одговорено је потврдно а госпође које су позване и присуствовале разговору, истакле су да им је у опису посла - издавање књига, тражиле су да им пошаљем радну верзију рукописа и најмање две рецензије. То сам урадио. После неколико дана послао сам поруку, лично мр. Грабеж, која ми је и дала своју визит карту ради лакше комуникације, али и да буде у току ако искрсну проблеми, да ли се књига штампа или не, наступила је Ћутња која траје и до данашњег дана. Зелени Змијски ујед!

Сада сам у великој дилеми или трилеми: да ли је Ћутња настала због „слободне територије“, због моје Ћирилице и рукописне екавице или због четири рецензије које сам послао а једну је потписао књижевник Милутин Мићовић, брат владике Јоаникија?

Mala herba cito crescit.

Коментари
Гего
Гего: У чело. Истина је све ово.
21.08.2023 16:22
Maja
Maja: Više nego moćno. Veliki je Rems!!!
21.08.2023 16:22
Nikola
Nikola: Igor Rems... Njegovo pero, pored umetnicke lepote i snagu ostrice ima....sa postovanjem Igoru i znam da sve sto kaze i dobru namjeru ima...
21.08.2023 17:12
Ilhan
Ilhan : Svaka čast ubojiti i časni Gospodine REMS!!!!!!
21.08.2023 18:19
Anđela
Anđela: Bravo Igore, dobro opisana loša situacija. Istu sudbinu doživio je još jedan Baranin, slikar, mozaičar, izuzetne duhovnosti i kapaciteta, koji se ponudio da na tom polju dovede poznata imena, napravi originalne izložbe. Bio je višak. Najgore od svega je taj ćutljivi prezir, nejavljanje, neodgovaranje, tišina kreatora kulturne sceene zbog nedostatka argumenata
21.08.2023 18:33
kuma
kuma: Ne moraju barani da znaju sve sto ti znas, ali cestiti barani znaju ko si i od koga si, tvoj zivotni i umjetnicki put je prepoznatljiv u svijetu,a samim tim si i nas promovisao i ucinio poznatim, HVALA TI NA STVARANJU NAJLJEPSE DIMENZIJE ZIVOTA, PJESNICE I U SLICI I U RIJECI !!! Sto se mene tice, veliki IGNORR, ZA ONE KOJI ZNAJU A NECE(NE SMIJU)DA ZNAJU . TVOJA VELICINA GORDO I CASNO, ZIVJECE VJECNO, SRAM I BRUKA POMENUTIH I NEPOMENUTIH(I NE ZASLUZUJU SLOVO) OSTACE ZA NAVIJEK.... DOK SE BARSKI, NASI CEMPRESI I DALJE PRED DZELATIMA SMIJU! DZABA VAM JE SVE SVIRACI(DUVACI ) HEJJJ, TRUBACI SVIRAJTE NAM ZORA SVICE!!!
21.08.2023 18:41
Kuma
Kuma: "Kako o kulturi kad ubijaju zivo kulturno dobro...." Kako o kulturi, dusi, nadahnutosti, pjesniku koji slovom slika a slikom pise, kako i sto ocekivati od takvih "ljudi"koji sjeku zivote po naredjenju... Blizak se bliskom raduje i zajedno pobjedjuju! Zato, hrbrost koju nosis i iskazujes niko ne moze ubiti! Rijec ubija zesce od oruzja, rijec tvoja i hrabrih kao ti a ima, ima nas i previse...jer Cempresi ce vjecno pjevati na radost i onih koji jos nisu ugledali ovaj(prljavi) svijet ! RESPEKT ZA TEBE IGI! IDEMO DALJE!!!
21.08.2023 19:32
Лабуд
Лабуд : Стратегију Културе смо у Бару почели затварањем врата КЦ барским удружењима и књижевницима. А што је најгоре сви вајни посланици културе ћуте! Свако је заграбио свој дио колача. И ћути до следеће подјеле колача. Друге ствари за сада нећу помињати. А мораћу, баш као и ти Игоре. Поздрав!
21.08.2023 19:42
BANJO
BANJO: DRAGI ŠKOLSKI DRUŽE, OVO JE VRIJEME NIŠTARIJA. ZNAM KOLIKO SI KVALITETAN ČOVJEK, OSVOJENE MEĐU NARODNE NAGRADE, GOVORE O TEBI KAO STVARAOCU. NO BOJIM SE DA ĆE NAŽALOST, TVOJA POZICIJA KVALITETNOG UMJETNIKA, NAŽALOST, DOĆI DO IZRAŽAJA, ONDA KAD SKLOPIŠ OĆU. BUDI MI ŽIV I ZDRAV, NA MNOGAJA LJETA. BUDI NESALOMIV, KAKVOG TE ZNAM, ALI UZ ONAJ TVOJ PREPOZNATLJIV OSMIJEH. POZ GENERACIJO.
21.08.2023 21:11
Danilo
Danilo: Igore, veliki si jer nisi u društvu ništavila
21.08.2023 22:34
LOLA CG
LOLA CG: Igo moj, dovoljno je ovo: COGITO ERGO SUM! Ponosnavsto smo od djetinjstva prijatelji. DUM SPIRO SPERO. ❤🙏👋
01.09.2023 21:38
Aco
Aco: “Fizička sloboda ne znači da ste slobodan čovek ako ste zarobljenik političkog jednoumlja i nemate hrabrosti da se suprostavite.“ Ova rečenica je pogodila u metu. Nadovezao bih se i na kraj teksta, gospodji Grabež je očigledno ćutnja lakši vid komunikacije…
20.09.2023 20:28
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar