Ћирилица Latinica
16.09.2023.
Колумне

Сељачко лукавство и директиве амбасада довеле ПЕС у политичко безнађе

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

ПИШЕ: Бошко Вукићевић

За ситуацију фактичког безнађа у коју су (Милојко) Спајић и неки други руководиоци ПЕС-а сами себе довели, али и за голему штету коју су свом покрету нанијели у рекордно кратком року – заиста је неопходан одређен вид талента за политички мазохизам, глупост и тупост.

 Из једног тријумфалног положаја, гдје им се, такорећи, само од себе нудило више „win-win“ варијанти од којих је само требало одабрати најбољу, која би поштовала изборну вољу и демократске норме, они су, застрашени амбасадорским директивама али и охрабрени евентуалношћу добијања додатних фотеља и привилегија, а служећи се сељачком лукавошћу и наведеним талентом за политичку глупост – сами себе довели у безизлазну ситуацију. Тј, у ситуацију у којој нема повољних, већ искључиво лоших рјешења – тзв. „lose-lose situation“.

Дакако, њихов „таленат“ ипак не би био довољан за катастрофалне резултате постигнуте у тако кратком року, те су на њихова „рекордна достигнућа“ значајно утицале и јавне реакције амбасада и ескобарштине, као и шлихтачке интервенције разноразних ботова и подобних аналитичара на друштвеним мрежама и другдје.

Иако су у наведеном процесу активно и суштински учествовале и Демократе, та странка ће ипак поднијети мању политичку штету, јер је на вријеме умјела да се повуче из јавне компромитације и мудро је одлучила да директно не учествује у правдању издаје изборне воље грађана.

Дакле, резултати несрећног пројекта Спајића и колега нијесу само у големој штети која је нанијета процесу демократизације друштва, као ни у давању вјештачког дисања ДПС -у на умору – већ су они и у сасвим извјесном расцјепу ПЕС-а и у рапидном паду повјерења у тај новоосновани покрет, које је, судећи по неким истраживањима јавног мњења, већ сада преполовљено.

Као што сам раније наводио, најбољу позицију да политички профитира из дате ситуације има коалиција ЗБЦГ. Странкама које чине ту коалицију се, дословно, „све нацртало“ да поврате и додатно придобију повјерења бирача: издаја народне воље и политичке „брљотине“ ПЕС -а и Демократа, скандалозне интервенције Ескобара и амбасада, унутрашња ситуација и спољнополитички моментум.

Но, поновићу: како би заиста из свега политички профитирало, руководство ЗБЦГ мора утврдити јасну стратегију, као и експресно покренути унутарстраначку реорганизацију и реформу. Само би се на тај начин створили услови за добијање повјерења многих разочараних и преварених бирача. У супротном, суштински могу профитирати неки други политички субјекти.

Ситуација у коју су нас довели политички аматери, пацери и аутори издаје изборне воље грађана је у толикој мјери неизвјесна, да данас нико не може поуздано утврдити како ће се завршити сапуница са формирањем нове извршне власти. Односно, да ли ће у том новом експерименту ДПС учествовати директно или уз мањинску подршку преварном пројекту.

Но, једна ствар је извјесна: како год се преварни експеримент завршио, нови избори ће сасвим брзо бити расписани. За њих се слободни људи морају припремити уз основну мисао: да више никад не смију бити преварени.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar