Ћирилица Latinica
23.06.2024.
Култура

Ауторско вече Дамира Мараса као рођенданска прослава

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

 

 

Ни тропске врућине које су ових дана погодиле нашу обалу нису спречиле љубитеље лепе писане речи и песме, као ни пријатеље Међународног удружења књижевних стваралаца и уметника Неказано, да присуствују ауторској вечери песника и кантаутора Дамира Мараса. Вече је одржано у холу Средње економско-угоститељске школе и Гимназије „Нико Роловић”.

Отварајући ово ауторско вече, Лабуд Н. Лончар је поздравио посетиоце и захвалио им се на труду да по овим екстремно високим температурама дођу и присуствују промоцији стваралаштва Мараса. Захвалио се и Средњој економско-угоститељској школи и Гимназији, посебно директору СЕУШ-а, господину Милисаву Јоксимовићу, који су омогућили да се ово вече одржи. Напоменуо је да су му се због ових високих температура јавили многи песници, углавном из Подгорице, и извинили што због тога не могу вечерас присуствовати овој вечери.

Захвалио се и аутору Марасу на доласку у Бар и честитао му рођендан, истичући да би мало ко по овако великим температурама одлучио се на пут од Горског Котара до Бара, што довољно говори о његовој преданости и припадности удружењу Неказано. Испред удружења Неказано уручио је  Марасу признање “Златна Маслина” за допринос и рад удружења и његову афирмацију у свијету културе.

Младен Бабовић, председник Скупштине удружења Неказано, упознао је присутне са изузетно богатом и импресивном биографијом и библиографијом аутора, између осталог истичући да је он аутор седам књига поезије и једног психолошко-духовног есеја под називом „Моћ љубави“. Снимио је 21 своју компоновану песму и ускоро ће имати свој први музички албум.

Неказано је издавач његове књиге поезије „Десет заповести срца“ из 2020. године. Бабовић је затим прочитао једну песму од Мараса.

У наставку вечери, Лончар је позвао Мараса да присутне упозна са својим певањем, што је овај радо учинио, на задовољство публике. Иначе, многи знају његове певачке способности јер је у ранијим гостовањима увесељавао присутне и увеличавао вечери својом песмом. Након тога, Лончар је позвао Мараса да подсети присутне на његов први боравак у Бару и учешће на једној културној манифестацији, што је овај радо прихватио, подсећајући на Хуманитарно књижевно вече у организацији Неказано са циљем прикупљања новчаних средстава за потребе Народне кухиње коју воде „Жене Бара које кувају срцем“ на иницијативу Татјане В. Марас и познате црногорске песникиње Гордане Сарић. Тада је учествовао у програму са познатим канадским хајџином Мајклом Дадлијем и осталим песницима и књижевницима Бара. Неказано се, по његовим речима, показао као сјајан организатор и прикупљена су значајна новчана средства која су предата Народној кухињи. На захтев Лончара, Марас је говорио о Међународном фестивалу поезије и музике INTERNATIONAL MUSIC & POETRY FEST, који се одржава у Фужинама, а чији је он био директор, покретач и власник лиценце. Било је и речи о његовој емисији на Радио „Горски котар“ коју је он уређивао, а у којој се углавном говорило о поезији, књижевности и уметности. Лончар је додао да је на радију у Горском Котару остала запажена улога Татјане В. Марас, тадашње Дамирове супруге, која је изненадила у улози спикера. Истакао је да су супружници неколико емисија посветили Неказаном, читајући песме песника Неказаног и укључујући интервјуе са многима од њих.

Барски глумац и песник Владимир Церовић одабрао је за ову прилику пар песама из књиге „Десет заповести срца“ и прочитао их.

Лончар је у име издавача говорио о поменутој књизи: „Дужан сам драгим гостима да објасним да смо ову књигу објавили 2020. године и онда нас је задесила епидемија корона вируса. Два пута смо заказивали промоције, лепили плакате о одржавању промоције, а онда би нас буквално сат времена раније обавестили да је поново на снази забрана окупљања и да промоцију не можемо одржати.“ Оnda je са Марасом и Татјаном говорио о тадашњој атмосфери, о пређеном путу за промоцију и разочарању које нам је доносила пандемија короне. Марас је истакао и мишљење да је књига коју му је објавило Неказано његова до тада најбоље објављена књига. Поред сазревања њега као песника, дошао је до изражаја и однос Неказаног према њему, који се огледао у сјајној припреми за штампу и самој штампи. Сви његови пријатељи хвале сам изглед и техничко решење књиге, додајући да је она распродата и да је за вечерас остало само десетак примерака које ће он поклонити гостима.

Лончар је питао Мараса да објасни популарност његове песме „Ако те песник љубио није“, која је постала његов заштитни знак и мета многих плагијатора и имитатора, на шта је овај одговорио да је тачно да је његов рад углавном одредила та његова песма и да је стекла велику популарност тако да су многе манифестације носиле назив песме. Након тога, присутнима је говорио поменуту песму.

Након тога, отпевао је још једну песму са његовог новог албума који је у припреми.

Присутни песници Бара, Младен Бабовић, Гордана Срећковић, Винка Марстијеповић Леринц, Маја Николић, Наташа Лечић, Владимир Церовић, Татјана В. Марас, Лабуд Н. Лончар и београђанка Надица Илић са својим гошћама су као рођенданску честитку Дамиру одрецитовали по једну своју песму, а Емина Пепељак Аговић му је поклонила свој први роман као рођендански дар.

Уследило је поклањање и потписивање књига, а након тога обавезно, традиционално групно фотографисање.

 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar